ua en ru

Британська група Barclays продає свій банк в Росії, списавши при цьому в збиток 244 млн фунтів

Британська група Barclays продає свій банк в Росії, списавши при цьому в збиток 244 млн фунтів. Про це сьогодні пише видання РБК-daily.

Вчора група Barclays повідомила про свій намір згорнути роздрібний бізнес в Росії, продавши дочірній Барклайс Банк. Причиною відходу стала зміна стратегії присутності на російському ринку. "Основна ідея нової стратегії групи Barclays - розвиток інвестиційно-банківських послуг в Росії і робота з великими клієнтами, - пояснив голова правління Барклайс Банку Микола Цехомський. Платформа, яка є у роздрібного банку, не зовсім співвідноситься з новою стратегією". За його словами, у Barclays є бажання продати банк до кінця поточного року. Але повністю з Росії група не піде: вона збереже за собою інвестиційний підрозділ Barclays Capital.
За яку суму британці хочуть продати свою роздрібну "дочку", в Barclays не говорять, відзначаючи, що поки йде оцінка цього активу. За даними банку на 1 січня 2011 р., розмір його власного капіталу становив 4,98 млрд руб. Коли навесні 2008 р. група Barclays купувала Експобанк (пізніше перейменований в "Барклайс"), то заплатила за 100% його акцій 745 млн дол., або 17,6 млрд руб., з коефіцієнтом 4 до капіталу. Вчора в банку повідомили, що група списала з російського банку 244 млн фунтів, або близько 12,2 млрд руб. у збиток.
У прес-службі ВТБ, який поглинає Транскредитбанк і придивляється до Банку Москви, виданню повідомили, що можливість придбання російської "дочки" Barclays - Барклайс Банку не розглядається.
Нагадаємо, Barclays не єдиний, хто припиняє роздрібний бізнес в Росії. Про схожих наміри заявляла і бельгійська група KBC, говорячи про можливий продаж своєї "дочки" - Абсолют Банку. Потихеньку згортає свій бізнес і "дочка" шведської групи - Сведбанк. У минулому році Росію вже покинули іспанська група Santander, що продала банк "Сантандер", і американський Morgan Stanley, який позбувся Міського іпотечного банку, - в обох випадках покупцем виступив банк Ігоря Кіма "Східний експрес".