ua en ru

Британія може заборонити торгівлю бондами РФ на своїх біржах

Британія може заборонити торгівлю бондами РФ на своїх біржах Фото: Тереза Мей (flickr.com)

Інвестори не зможуть підтримувати економіку РФ, купуючи її цінні папери

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей погодилася розглянути введення заборони на торгівлю державними бондами Росії на біржах Лондона. Про це повідомляє The Guardian.

Як повідомляється, у лютому брокери розміщували євробонди РФ на 4 млрд доларів, які пішли на рефінансування суверенного боргу РФ. При цьому розміщення відбулося незважаючи на те, що російські банки були під санкціями.

При цьому близько 50% зазначених цінних паперів була продана на Лондонській біржі. Майже половину російського боргу купили інвестори та інвестиційні інститути, які розташовані в столиці Великобританії.

Прогалину в законодавстві ЄС та Сполученого Королівства допомагав російським банкам, на яких діють санкції, зокрема "ВТБ Банку", виступати в ролі головного організатора випуску російських бондів.

Голова Комітету у закордонних справах Тому Тугендхет тричі закликав міністрів переглянути законодавство для того, щоб зробити такі торги неможливими, однак жодної реакції від уряду не було. Але згодом міністр закордонних справ Борис Джонсон назвав ідею цікавою. А у вівторок прем'єр-міністр Тереза Мей, виступаючи в Комітеті зв'язку Палати громадян, пообіцяла, що вона відзвітує, про можливих політичних варіантах в цьому напрямку.

"Сьогодні Росія може брати позики на ринках капіталів ЄС і США, незважаючи на санкції, а потім може витрачати отримані гроші на підтримку пов'язаних з Кремлем банків та енергетичних компаній, які знаходяться під санкціями і не можуть цього робити самостійно", - пояснив Тугендхет.

Він пропонує, щоб російські бонди більше не мали доступу до кліринговим західним палатам, таким як Euroclear та Clearstream.

Таким чином, вони стануть непридатними для торгів на вторинному ринку, отже, більшість інвесторів в ЄС і США не зможуть придбати російські цінні папери.

Нагадаємо, у зв'язку з отруєнням екс-шпигуна Сергія Скрипаля в Солсбері, в якому Британія звинувачує Росію, Міністерство внутрішніх справ (МВС) великої Британії перевіряє візи, видані всім заможним росіянам за програмою залучення інвесторів.

Крім того, в знак солідарності з Туманним Альбіоном, більшість країн ЄС, а також США, Канада та інші країни вислали російських дипломатів.