ua en ru

Британія може розраховувати на допомогу ЄС у конфлікті з Росією, - Ішингер

Британія може розраховувати на допомогу ЄС у конфлікті з Росією, - Ішингер Фото: Вольфганг Ішингер (yes-ukraine.org)

Ішингер вважає, що фінансові санкції Британії проти РФ нашкодять також і лондонським банкам

Великобританія може розраховувати на допомогу Євросоюзу в конфлікті з Росією, якщо з'являться докази провини РФ в отруєнні колишнього російського агента Сергія Скрипаля. Про це заявив голова Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганг Ішингер в інтерв'ю DW.

Так, Ішингер заявив, що на даний момент йдуть консультації щодо того, що в Євросоюзі буде підготовлено спільну відповідь на отруєння колишнього російського агента Сергія Скрипаля у Великобританії.

"Я виходжу з того, що йдуть консультації з цієї теми, які, хочеться сподіватися, приведуть до того, що ми не залишимо Великобританію вирішувати цю проблему самотужки. Однак, я не думаю, що ця проблема буде вирішена в найближчому майбутньому. З різних причин, в тому числі з-за того, що в Росії через кілька днів президентські вибори. Це не підвищує готовність уряду РФ робити які-небудь заяви у зв'язку з цим інцидентом або починати які-небудь дії спільно з урядом Великобританії", - заявив він.

Крім того, Ішингер заявив, що ЄС зобов'язаний надати допомогу державі-члену в кризовій ситуації, подібній до нинішньої.

"До дня офіційного виходу з Євросоюзу Лондон і Брюссель повинні лояльно ставитися один до одного. До того ж Великобританія є повноцінним членом ЄС, а не країною з обмеженим статусом у співтоваристві. Згідно з 42-ї статті Договору про Європейський Союз, ЄС зобов'язаний надати допомогу державі-члену в кризовій ситуації, подібній до нинішньої. Однак питання в тому, чи достатньо доказів того, що за отруєнням стоїть держава? І якщо дійсно, як стверджується, його організувала Росія, настільки очевидні докази, що ніхто не поставить їх під сумнів? На мій погляд, це питання ще недостатньо з'ясовано", - додав він.

Крім того, Ішингер, коментуючи можливість введення Великобританією фінансових санкцій проти РФ, заявив, що якщо це будуть тільки британські заходи, то висока ймовірність, що вони нашкодять в рівній мірі як лондонським банкам, так і Росії.

"РФ спробує працювати з банками за межами Британії. Якщо мова йде про санкції, які виходять за межі двосторонніх дипломатичних заходів, слід подумати, чи варто їх вводити, якщо вони не узгоджені на рівні ЄС і з партнерами по НАТО", - заявив він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Франція солідарна з Британією, що за отруєнням екс-розвідника Сергія Скрипаля стоїть Росія, і підтримає рішення Лондона про заходи проти Москви.