ua en ru

Британія звинуватила Росію в порушенні Конвенції про заборону хімічної зброї

Британія звинуватила Росію в порушенні Конвенції про заборону хімічної зброї Фото: прапор Великобританії (flickr.com defenceimages)

Скрипаль і його дочка були отруєні нервово-паралітичним газом військового призначення, розробленим у Росії

Російська Федерація несе відповідальність за отруєння в Солсбері, не виконує Міжнародну конвенцію ООН про заборону використання хімічної зброї і порушує Статут ООН. Про це заявив представник Великобританії в Раді безпеки ООН Джонатан Аллен під час екстреного засідання у зв'язку з отруєнням у Солсбері.

"Уряд РФ несе відповідальність за спробу вбивства Сергія Скрипаля та його дочки. Крім того, ще й за те, що вони піддали небезпеці британських громадян в Солсбері. Це не пересічний злочин, а незаконне використання сили. Це порушення статті 2 Статуту ООН", - заявив представник Великобританії.

Британський дипломат зазначив, що Скрипаль і його дочка були отруєні з використанням "Новачка" - нервово-паралітичного газу військового призначення, який був розроблений в Росії.

"Це не зброя, яку може створити недержавний суб'єкт. Вона настільки небезпечна, що вимагає найвищого рівня лабораторії та експертного досвіду. Сполучене Королівство прийшло до того, що досить імовірно, що російська сторона несе відповідальність за цей акт. Ми побачили тільки два достовірних пояснення. Або це безпосередньо напад на країну з боку Росії, або Росія втратила контроль над нервово-паралітичним газом, який сама розробила. Проте, Російський уряд не надав пояснення про те, як цей газ міг потрапити в Солсбері", - додав представник Ради безпеки ООН.

Джонатан Аллен також заявив, що Росія не виконує Конвенцію ООН про використання хімічної зброї.

"Сполучене Королівство пишається тим, що є однією із тих держав, що брали участь у розробці Конвенції проти хімзброї. Ми маємо право очолити реакцію на цей напад. 8 березня Великобританія офіційно повідомила техсекретаріат ОЗХЗ (Організація із заборони використання хім зброї – ред.) про те, що хімнапад стався на території Великобританії. Тоді РФ поскаржилася, що ми не використовуємо ст. 9 Конвенції. Навпаки, 12 березня, коли нам стало ясно, що велика Британія зазнала нападу, глава МЗС Британії викликав посла РФ і зажадав пояснень від уряду РФ. Ми не отримали жодної значимої реакції, тому саме Росія не виконує положень конвенції", - заявив представник Великобританії.

Нагадаємо, США в Радбезі ООН закликали вжити заходів щодо Росії за використання хімзброї.