ua en ru

Британія не вважає питання Тимошенко першочерговим для підписання УА з ЄС

Міністр у справах Європи МЗС Великобританії Девід Лідінгтон заявив, що його країна не вважає вирішення питання екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко першочерговим для підписання угоди про асоціацію України і ЄС.

Міністр у справах Європи МЗС Великобританії Девід Лідінгтон заявив, що його країна не вважає вирішення питання екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко першочерговим для підписання угоди про асоціацію України і ЄС, повідомляє BBC-Україна.

Відповідаючи на питання, чи буде підписано угоду, якщо Юлія Тимошенко залишиться у в'язниці, Лідінгтон сказав: "Дуже складне питання, я не знаю на нього відповіді. Великобританія ніколи не наполягала, що який-небудь індивідуальний випадок або справа є ціною для підписання".

Разом з тим він зазначив, що справа Тимошенко є ілюстрацією загальної проблеми виборчого правосуддя проти політичних опонентів.
"Це системна проблема для України. Цю практику необхідно припинити. Тому реформа Генеральної прокуратури наскільки важлива", - додав Девід Лідінгтон.

"Для деяких політичних партій в ЄС, особливо для групи Європейської народної партії, доля Тимошенко дуже важлива. Але це буде рішення урядів членів ЄС, чи її звільнення буде "червоній оцінкою", я б сказав, умовою, без якої ми не підпишемо угоду", - сказав міністр.

Київ сподівається підписати угоду під час саміту Східного партнерства у Вільнюсі 28-29 листопада.

Нагадаємо, європейські країни готові підписати УА з Україною за умови, що Київ виконає взяті на себе зобов'язання. Євросоюз не має наміру скорочувати перелік вимог, висунутих Україні для підписання угоди про асоціацію, однак готовий піти на компроміси. Янукович пообіцяв, що Україна виконає всі вимоги. Питання Тимошенко, за словами вищих державних осыб України, має бути вирішено у жовтні.

Сьогодні Кабмін схвалив проект угоди про асоціацію між Україною та ЄС.