ua en ru

У Британії палата лордів ухвалила закон про запуск Brexit

У Британії палата лордів ухвалила закон про запуск Brexit Фото: у Британії палата лордів ухвалила закон про запуск Brexit

Палата лордів ухвалила у вихідному вигляді законопроект

У Великобританії палата лордів ухвалила у вихідному вигляді законопроект, що дає уряду право почати процес виходу країни з Європейського союзу. Про це повідомляє BBC.

Як наголошується, уряд вніс законопроект до парламенту в кінці січня і наполягав на тому, що він повинен бути прийнятий в незмінному вигляді. Нижня палата схвалила пропозицію уряду, однак палата лордів, в якій в уряду немає більшості, на початку березня внесла до законопроекту дві поправки.

Перша вимагала гарантувати, що ті громадяни інших країн ЄС, які вже живуть у Великобританії, зможуть продовжувати жити в країні на колишніх умовах, незалежно від результату переговорів про вихід. Друга поправка вимагає від уряду подати до парламенту проект угоди про умови виходу до його підписання, з тим щоб парламентарії могли висловити свої зауваження і навіть - в теорії - відхилити його і зобов'язати уряд домогтися якихось інших умов.

Повідомляється, що зі змінами, внесеними лордами, законопроект повернувся в палату громад. Та розглянула їх раніше в понеділок, за наполяганням уряду вилучила обидві поправки і відправила документ у первісному вигляді назад у верхню палату.

Так, палата лордів більшістю голосів проголосувала проти нових поправок і тим самим схвалила законопроект у тому вигляді, як його вніс уряд. Для вступу в силу закон ще має бути схвалений королевою.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей вимагатиме від Євросоюзу повернути Лондону 11 млрд доларів (9 млрд фунтів стерлінгів), які зберігаються в Європейському інвестиційному банку, відразу ж після початку процедури виходу королівства з ЄС.