ua en ru

У Британії почали публічне розслідування зараження ВІЛ близько 5 тисяч людей

У Британії почали публічне розслідування зараження ВІЛ близько 5 тисяч людей Ілюстративне фото (pxhere.com)

Із п'яти тисяч заражених вже близько 3 тисяч померли

У Великобританії почали публічне розслідування зараження вірусами ВІЛ та гепатиту С близько 5 тисяч пацієнтів з гемофілією у результаті переливання крові у лікарнях. Про це повідомляє BBC.

Зокрема, вказано, що масове зараження сталося у період з початку 1970-х до середини 1980-х років, коли у Британії почали використовувати як ліки від гемофілії препарати крові. Донорську кров для препаратів привозили зі США і, ймовірно, вона містила віруси ВІЛ та гепатиту С. Повідомляється, що піддавати термічній обробці препарати крові в Британії почали лише в середині 80-х.

Британський уряд, який на той момент очолювала Маргарет Тетчер, звинувачували у замовчуванні "медичної катастрофи".

Зазначається, що деякі постраждалі вже надали перші свідчення. Із п'яти тисяч заражених вже близько 3 тисяч померли.

Хоча з 1989 року деяким постраждалим почали виплачувати компенсації і декілька розслідувань цього випадку вже проводили, але вони були не публічні і критикувались за приховування фактів.

Підкреслюється, що колишній міністр охорони здоров'я Великої Британії Ендрю Бернем заявив, що цей випадок масового зараження може бути результатом кримінальної змови.

Нагадаємо, у січні дослідники міжнародної команди вчених, очолюваної фахівцями Оксфордського університету, заявили, що військові дії на окупованій частині Донбасу викликали поширення в Україні вірусу імунодефіциту людини.

Як писало РБК-Україна у кінці минулого року, тільки 70% людей, інфікованих ВІЛ, знають про свій позитивний статус, про що сказано в інформаційному бюлетені, опублікованому на сайті Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).