ua en ru

Brexit відчутно вдарив по котируваннях авіакомпаній, - IATA

Brexit відчутно вдарив по котируваннях авіакомпаній, - IATA Фото: вихід Британії з ЄС вдарив по котируваннях авіакомпаній

У середньому, котирування акцій авіакомпаній в червні впали на 11,6%

Невизначеність, що виникла в наслідок Brexit, завдала відчутного удару по котируваннях акцій авіакомпаній. Про це свідчать дані щомісячного фінансового моніторингу Міжнародної асоціації повітряного транспорту (International Air Transport Association, IATA).

Як наголошується, в середньому, котирування акцій авіакомпаній в червні знизилися на 11,6%, за період з початку 2016 року - більш ніж на 21%. Найбільш сильно вплинули на підсумки референдуму акції європейських авіакомпаній -падіння котирувань за місяць склало 24,6% - максимальний показник за період з вересня 2001 року. Котирування акцій північноамериканських і азіатських перевізників знизилися на 10,6% та 3,0% відповідно.


З іншого боку, фінансові результати авіакомпаній за підсумками першого кварталу свідчать про сприятливий початку року. Так, прибуток авіакомпаній в вибірці IATA за перший квартал 2016 року на 25% вище, ніж роком раніше.

За період з початку 2016 року середня прибутковість від перевезень скоротилася приблизно на 9% в річному обчисленні в доларовому вираженні, у постійній валюті падіння склало 6%. Проте, ціни на нафту виросли з початку року приблизно на 80%, і тиск низьких паливних цін на прибутковість, за прогнозами IATA, буде слабшати.

Нагадаємо, раніше американський мільярдер Джордж Сорос розповів, як уникнути розвалу ЄС після Brexit.