ua en ru

Бразилія зажадала від США пояснень з приводу прослуховування

Влада Бразилії зажадала від США пояснень у зв'язку з інформацією про те, що американські спецслужби переглядали електронну переписку і прослуховували дзвінки мільйонів бразильців і бразильських компаній. Про це заявив міністр закордонних справ Бразилії Антоніо Патріота.

За його словами, його відомство вкрай стурбоване тим, що бразильські громадяни стали об'єктом шпигунства.

Раніше в бразильських ЗМІ з'явилися публікації про те, що Бразилія була головною мішенню діяльності американських спецслужб поряд з Китаєм, Росією, Іраном і Пакистаном.

Агентство національної безпеки (АНБ) США стежило за телефонними переговорами та електронною перепискою бразильських компаній і приватних осіб. Інформація аналізувалася за допомогою комп'ютерів на предмет підозрілої активності. Частково доступ до бразильських комунікацій АНБ отримувало через американські телекомунікаційні компанії, які були партнерами бразильських операторів. Джерелом цієї інформації стали документи, які були оприлюднені колишнім співробітником АНБ і ЦРУ Едвардом Сноуденом.

Раніше МЗС Бразилії відмовився задовольнити прохання Сноудена про політичний притулок. На батьківщині Сноуденом пред'явлені звинувачення в шпигунстві, крадіжці і неправомірному використанні державної власності. Крім того, голова об'єднаного комітету начальників штабів американських збройних сил генерал Мартін Демпсі стверджує, що Сноуден винен у погіршенні двосторонніх зв'язків США з рядом держав.