ua en ru

В БПП розповіли про хід перемовин з МВФ

В БПП розповіли про хід перемовин з МВФ Фото: Іван Вінник (facebook.com/Alexandr2013)

За словами Вінника, МВФ використовує питання антикорупційного суду для відтермінування траншу

Представники Міжнародного валютного фонду (МВФ) не погоджуються на погоджену з Венеційською комісією формулу долання вето двома третинами складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС) та ради міжнародних експертів. Про це у кулуарах Верховної ради розповів народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" (БПП) Іван Вінник, передає кореспондент РБК-Україна.

"Є 7 представників західних партнерів, які складають раду експертів в питанні створення антикорупційного суду. Є 16 членів ВККС, які виконують повноваження щодо пропозицій призначення суддів. Є можливість накладати вето у семи представників західних партнерів. Пропонується погоджена з Венеційською комісією процедура долання вето. Створюється панель, на якій вето долається двома третинами. Але це не влаштовує МВФ. Вони кажуть, що ці дві третини можуть бути повним складом ВККС. Вони вбачають, що повний склад ВККС України є компрометованим і не може бути джерелом істини. Мене це як українця ображає. Адже казати, що 16 членів не кристально чисті, і закріплювати це на рівні законодавства - це абсурд", - заявив Вінник.

За його словами, МВФ використовує питання антикорупційного суду (АКС) для відтермінування надання траншу.

"Наперед розуміючи, що антиконституційні пропозиції не можуть бути підтримані у Верховній раді - це використовують як привід відтерміновувати черговий транш допомоги. МВФ розуміє, що Україна увійшла у передвиборчий період і влада буде змінюватись. Поки вони не зрозуміють, хто буде відповідальним за повернення боргів, ми не отримаємо транш", - повідомив Вінник.

Нагадаємо, раніше сьогодні повідомлялося, що БПП збирає раду фракції з питання АКС.