ua en ru

БПП хоче повернути блоковую виборчу систему, - "Самопоміч"

БПП хоче повернути блоковую виборчу систему, - "Самопоміч" Фото: Олег Березюк

У "Сапомопочи" назвали законопроект, який підтримує ББП, феодальним

Фракція "Блок Петра Порошенко" (БПП) хоче повернути блоковую виборчу систему. Про це в коментарі РБК-Україна розповів лідер фракції "Самопоміч" Олег Березюк.

"Вони (БПП, - ред.) хочуть цей третій (законопроект №2831-3, - ред.) голосувати, який просто ніякий. Це феодалізм, знову до блоків, прізвищами. А я кажу - дайте шанс цій державі розвинути політичну систему",- зазначив Березюк.

У "Самопомичи" розповіли, що відповідний законопроект, який БПП називають консенсусним, просуває Президент України Петро Порошенко.

"Цей консенсус називається "Президент сказав",- наголосив член фракції "Самопоміч" Єгор Соболєв.

У свою чергу, у фракції розповіли, що будуть підтримувати законопроект №2831-2, співавторами якого є члени "Самопомичи", але розуміють, що підтримки тільки їх фракції буде недостатньо.

"Ми підтримуємо той, де були співавторами (№2831-2 - ред.)", - сказав Соболєв.

Варто відзначити, що робочу групу з напрацювання відповідного законопроекту очолював нардеп, представник БПП Олександр Черненко.

За словами Соболєва, згідно з законопроектом №2831-2 пропонується зберегти можливість брати участь у виборах в невеликих населених пунктах для самовисуванців, у великих містах - запровадити вибори депутатів виключно за відкритими партійними списками, з можливістю кожної людини проголосувати як за партію, так і за кандидата.

У "Самопомочи" розповіли, що у разі неприйняття законопроекту, ймовірно, буде продовжено засідання або ж буде скликатися позачергове засідання, хоча запевнили, що стара політична еліта зацікавлена в тому, щоб місцеві вибори проходили за старим виборчим законодавством.

Нагадаємо, раніше лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що в коаліції Верховної Ради України поки немає консенсусу щодо законопроекту про місцеві вибори.