ua en ru

Бійці "Айдара" розблокували Повітрофлотський проспект у Києві й пообіцяли зібратися 2 лютого

Бійці "Айдара" розблокували Повітрофлотський проспект у Києві й пообіцяли зібратися 2 лютого Джерело фото: ‏@IamKrus

Бійці батальйону "Айдара" розблокували Повітрофлотський проспект у Києві, але пообіцяли знову зібратися в понеділок, 2 лютого, повідомляє кореспондент РБК-Україна.

"У Міноборони і Генштабі немає єдності. І акція це показала. Я пропоную розійтися до понеділка і в понеділок нас вийдуть тисячі", - заявив командир "Айдара", нардеп Сергій Мельничук.

Станом на 14:00 під стінами Генерального штабу залишається близько 100 активістів, однак вони не скандують гасла і не висувають вимог.

Нагадаємо, раніше сьогодні близько 200 бійців "Айдара" і активістів перекрили Повітрофлотський проспект у Києві з вимогою не розформовувати батальйон.

Нагадаємо, як сьогодні повідомляло Міністерство оборони України, окремий штурмовий батальйон "Айдар", який офіційно підпорядкований Міноборони, буде додатково посилено і оснащений всім необхідним. Підкреслювалося, що організаційні зміни, які відбуваються в батальйоні "Айдар" не будуть стосуватися особового складу підрозділу, і торкнуться лише перереєстрації номерів військової частини і заміни печатки.

У той же час, як повідомив ЗМІ командир батальйону "Айдар" Сергій Мельничук батальйон "Айдар" розформований.
"Батальйон вже розформували три дні тому. За документами батальйону не існує. При цьому міністр оборони і начальник Генштабу кажуть, що вони такий наказ не підписували. Але на передову вже надійшли документи про те, що такого підрозділу не існує і друк нового підрозділу", - сказав Мельничук.

У свою чергу нібито прес-секретар "Айдара" Юлія Євдокимова зазначила, що батальйон "розформовують, бо невигідно мати на передовій добровольчі батальйони".

"Всі подібні батальйони переформатують в якісь інші організації, які приєднують до бригадам або іншим частинам. І ретельно "чистять", - сказала Євдокимова ЗМІ.

Однак пізніше на офіційній сторінці прес-служби "Айдара" в соцмережі Facebook з'явилася заява, що повідомлення про розформування батальйону "Айдар" є провокацією, а Юлія Євдокимова не є прес-секретарем батальйону "Айдар" і не вправі робити заяви.

Нагадаємо, в листопаді ЗМІ повідомляли, що Порошенко розглядає добровольчі загони як внутрішньополітичну загрозу і тому буде сприяти їх розформування.