ua en ru

Бойко заявив про спроби перекласти на нього відповідальність за скандальне придбання бурових вишок

Бойко заявив про спроби перекласти на нього відповідальність за скандальне придбання бурових вишок Фото: Юрій Бойко (РБК-Україна)

Бойко прокоментував заяву генпрокурора

Голова фракції "Опозиційний блок", народний депутат Юрій Бойко прокоментував в ефірі "112 каналу" заяву генерального прокурора Юрія Луценка щодо справи про закупівлю бурових установок для компанії "Чорноморнафтогаз".

Бойко зазначив, що вперше з початку скандалу в 2011 р. звернули увагу на юридичні факти. Зокрема те, що коли Бойко очолював Міністерство палива та енергетики, цей державний орган ніколи не брав участь у закупівлі бурових установок для видобутку газу на Чорноморському шельфі.

"У нас не було повноважень це робити. Згідно із законодавством, цим займаються господарюючі суб'єкти, і проведенням тендера займалася одна з дочірніх компаній НАК "Нафтогаз України", - заявив Бойко.

При цьому Бойко підтвердив, що Україна потребувала закупівлі бурових високого класу. Нардеп зазначив, що саме завдяки роботі закуплених установок у 2013 році компанія "Чорноморнафтогаз" вдвічі збільшила видобуток газу на шельфі Чорного моря. За його словами, "це дозволило повністю забезпечити потреби Криму у природному газі, а також поставляти додаткові обсяги газу на материкову Україну".

Згадуючи події 2011-2013 рр., глава "Опозиційного блоку" заявив, що проти нього як міністра енергетики у ЗМІ була організована "чорна" медіа-кампанія з метою звільнення з посади міністра. Вказівки щодо дискредитації, за словами Бойка, були отримані від оточення екс-президента України Віктора Януковича.

"Після закупівлі бурових у 2011 році Міністерство енергетики і я особисто, опинилися під шквальним вогнем критики і розгорнутої замовної інформаційної кампанії. Основними причинами цього були: по-перше, таким чином реальні організатори закупівлі бурових намагалися замести сліди і перекласти відповідальність на мене. По-друге, була спроба звільнити мене з посади міністра, тому що у так званої "молодої" команди Януковича були свої плани на міністерство", - заявив Бойко.

Нагадаємо, як заявив генеральний прокурор Юрій Луценко, Генеральна прокуратура не встановила причетність Бойко до схем розкрадання коштів на закупівлі бурових установок "Чорноморнафтогазу".