ua en ru

"Боротьбу з монополізмом" в енергетиці можуть прикривати інші цілі, - експерт

"Боротьбою з монополістами" в енергетиці можуть прикривати інші цілі. Таку думку висловив перший заступник голови Всеукраїнської енергетичної асамблеї Юрій Саква, коментуючи висловлювання керівництва Міністерства палива та енергетики про безуспішної боротьби з монополіями в галузі.

"Треба ще розуміти - яка головна мета цього. З ким йде боротьба - з монополіями або з підприємствами та їх власниками? І взагалі, не міністр енергетики це повинен робити, це не його справа", - підкреслив Саква.

На його думку, на електроенергетичному ринку потрібно не боротися з великими гравцями, а ефективно контролювати їх. "Повинен бути, по-перше, сильний регулятор - незалежний, деполітизований, по-друге, Антимонопольний комітет, по-третє, фінансовий регулятор", - підкреслив Саква.

На його думку, недоцільно дробити такі великі компанії, як "Енергоатом", ДТЕК, "Укргідроенерго", оскільки галузь може розвиватися тільки при наявності великих гравців. "Навіщо дробити? Щоб їх зруйнувати? Весь світ прагне до глобалізації", - вважає експерт.

Саква зазначив, що в новому законі про реформування енергоринку передбачається поділ діяльності енергопостачальних компаній на передачу і постачання електроенергії. Це, на його думку, посилить конкуренцію у відповідних сегментах ринку. "Сьогодні ж вся енергетика, включаючи і теплову генерацію, яка повинна бути конкурентною сегментом, регулюється НКРЕКП. Все зосереджено в комісії", - зазначив Саква.

Експерт додав, що існуюча модель енергоринку вже застаріла і є скоріше гальмом для розвитку галузі.

Зазначимо, що міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин на брифінгу 23 березня відзначив, що однією з труднощів у його роботі в опалювальний сезон було відсутність впливу на приватні енергокомпанії. У той же час він визнав, що не зміг налагодити ефективну роботу ТЕС держпідприємства "Центренерго", в тому числі організувати постачання вугілля.