ua en ru

Більшість у ВР схильне провести вибори мера Києва і депутатів Київради в 2015 р., - Єфремов

Вибори мера Києва і депутатів Київради будуть в 2015 р. Про це на брифінгу у Верховній Раді України заявив голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, передає кореспондент РБК-Україна.

Вибори мера Києва і депутатів Київради будуть в 2015 р. Про це на брифінгу у Верховній Раді України заявив голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я думаю, що вибори в Києві будуть в 2015 р. Це дозволить нам увійти в юридичне поле ... Більшість фракцій підтримують призначення виборів саме на 2015 р.", - заявив він.

Єфремов також пояснив, що Рада повинна призначити чергові вибори Київради на 2015 рік: "А вибори мера, у разі їх призначення в цьому році, будуть позачерговими, і мер на таких виборах буде обраний тільки на півтора року. Тому більшість фракцій схиляються до того, щоб вибори в Києві провести в 2015 році".

Нагадаємо, 30 травня Конституційний суд України виніс рішення щодо місцевих виборів і постановив, що вибори мера Києва і депутатів Київради мають відбутися в жовтні 2015 р.

Це рішення КСУ викликало бурю обурення в опозиції, "Удар" і "Батьківщина" подали заяви на обнулення списків.

А радник Президента України - керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України Марина Ставнійчук заявила, що КСУ не може заборонити Верховній Раді призначити вибори в Києві. Про це визнали і в керівництві парламенту. Свою стурбованість цим фактом вже висловили в ЄС. Там наполягають на проведенні виборів в українській столиці вже в цьому році.

Законодавчо визначений чотирирічний термін повноважень Київського міського голови повністю закінчився в червні 2012 р., а Леонід Черновецький склав з себе повноваження до початку літа 2012 р., термін повноважень депутатів Київської міськради закінчився в червні 2013 р.

Однак більшість Київради вирішила, що повноваження депутатів не закінчаться, поки не будуть обрані нові депутати Київради і поки вони не приймуть присягу.

Згідно з чутками, вибори мера Києва мали відбутися в грудні цього року. При цьому виборів у Київраду не буде.