ua en ru

Більшість росіян вважають кращим правителем XX століття Леоніда Брежнєва

Більшість росіян вважають Леоніда Брежнєва найкращим правителем XX століття. До такого висновку дійшли фахівці "Левада-центру".

Більшість росіян вважають Леоніда Брежнєва найкращим правителем XX століття. До такого висновку дійшли фахівці "Левада-центру", пише газета "Комерсант".

Соціологи запитували у респондентів про ставлення до кожного з правителів ХХ століття, "період правління яких був досить тривалим, щоб до них встигло сформуватися певне ставлення". Виявилося, що майже всі радянські лідери викликають у більшості співгромадян позитивні емоції - навіть Йосипа Сталіна позитивно оцінюють 50% опитаних.

Зовсім інша ситуація з Михайлом Горбачовим і Борисом Єльциним - кількість негативних відгуків про них втричі більша, ніж позитивних. "Це говорить про відсутність історичних знань та історичної рефлексії: люди говорять про міфи, а не реальні постаті", - наводить "Комерсант" слова одного із співрозмовників.

Читайте також: Foreign Policy назвав Володимира Путіна найвпливовішою людиною світу

Експерти видання вважають, що у людей є певні асоціації: "Сталіна - з перемогами, Брежнєва - з заможністю". "Брежнєв у свою епоху ні симпатії, ні поваги не викликав. Основною формою реакції на його прізвище були свіжі анекдоти", наприклад - зауважують соціологи. Проте "на його правління припав пік радянського соціалізму, відносного благополуччя". Так що позитивно про нього тепер відгукуються 56%, негативно - 29% респондентів.

Тим часом з Горбачовим і Єльциним пов'язані "одні поразки і ніякого матеріального забезпечення". "Правління Горбачова скінчилося розвалом СРСР, яке населення Росії до цих пір сприймає як одну з катастроф ХХ століття", а до Єльцина ставлення погіршилося, коли в результаті реформ у 1992 р. "почали зростати ціни і закриватися підприємства", зауважують опитані.

Читайте також: Business Insider назвав найвидатніших людей 2012 року (фото)

Говорячи про нинішню владу, експерти вважають, що вона спирається на протиставлення "путінської стабільності хаотичним 90-м". "Може, Брежнєв людям не подобався, але що сталося потім! Так і Путін втілює стабільність. А асоціація Путін - Брежнєв для владине ганебна", - додає співрозмовник газети.

Леонід Брежнєв - радянський державний і партійний діяч. Обіймав посади першого секретаря ЦК КПРС з 1964 р. по 1966 р. З 1966 по 1982 р. був генеральним секретарем ЦК КПРС.