ua en ru

Більше двох третин росіян сподіваються на бога

Більше двох третин росіян сподіваються на бога Фото: за останні 25 років 67% росіян почали покладатися на бога

ВЦВГД опублікував результати опитування на тему вірування росіян

Переважна кількість жителів Російської Федерації вважають своє життя визначене і покладаються на допомогу бога. Про це свідчать дані опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД).

За 25 років велика кількість громадян Росії стали покладатися на бога у своєму житті. Так, їх частка зросла з 49% у 1991 році до 67% у 2016 році. Причому майже вдвічі збільшилося число тих, хто заявив, що завжди або часто розраховує на вищі сили (25% проти 47%).

те, що життєвий шлях людини зумовлений, вважають 48% росіян. Ще 15 років тому так думали вдвічі менше. Навіть серед невіруючих росіян з цією точкою зору згодні 10%.


Зазначимо, що в середньому по вибірці в доленосні повороти вірять люди від 60 років і старше, набагато рідше молодь у віці від 18 до 24 років.

Так, на початку дев'яностих в існування пекла вірили 24%, у диявола 25%, в життя після смерті 33 %, більше половини громадян були переконані, що цього немає. На даний момент віруючих і невіруючих стало приблизно порівну.

Також за 25 років не змінилася частка тих, хто виступає за цензуру творів мистецтва, які містять критику або нападки на релігію (58%).

Чверть респондентів (25%) вважають, що закон не повинен забороняти такого роду книги, кінофільми, в 1991 році так вважали лише 19%.

Опитування ВЦВГД проведено 23-24 квітня 2016 року у 130 населених пунктах в 46 областях, краях і республіках і 9 ФО Росії. Обсяг вибірки становив 1600 осіб. Для даної вибірки максимальний розмір помилки (з урахуванням дизайн-ефекту) з ймовірністю 95% не перевищує 3,5%.

Нагадаємо, раніше Раді пропонували обмежити права релігійних організацій, чиї керівні органи знаходяться в РФ.