ua en ru

Більше половини виборців за вступ України до НАТО, - опитування

Більше половини (52%) ймовірних виборців готові проголосувати за вступ України в НАТО.

Більше половини (52%) ймовірних виборців готові проголосувати за вступ України в НАТО. Про це свідчать дані опитування, проведеного дослідницькою компанією GfK 24-28 вересня 2014 р.

"52% респондентів у віці старше 18 років, які не виключають можливість взяти участь у виборах у Верховну Раду України, готові підтримати вступ України в НАТО на всеукраїнський референдум, якби таке відбувалося в найближчу неділю", - йдеться в повідомленні GfK.

При цьому проти вступу України в НАТО висловилися 19%, а 18% зізналися, що не голосували б на такому референдумі, ще 10% не визначилися зі своїм ставленням.

Найбільша підтримка вступу до НАТО серед жителів західного регіону і киян (73% і 71% відповідно), а найнижча на півдні і сході країни (36% і 27%).

Під час опитування респондентам було також запропоновано визначитися, яке з двох розумінь їм ближче: "краще "поганий мир", досягнутий за рахунок передачі частини українських територій під контроль Російської Федерації, ніж продовження війни" або "краще не здаватися, продовжувати військові дії, але не віддавати агресору ні п'яді української землі". Більше половини (54%) українців, які не виключають можливість взяти участь у виборах в Раду, вважають, що краще продовжувати військові дії. Для 31% респондентів ближче виявився варіант "поганого миру". Ще 15% респондентів не змогли віддати перевагу ні першому, ні другому варіанту.

Далі респондентам запропонували визначитися, чи підтримали б вони мир, досягнутий за рахунок передачі частини українських територій під контроль Російської Федерації, якщо на території, яку буде передано, виявиться "населений пункт, в якому особисто Ви проживаєте". Більше трьох чвертей опитаних (76%) не готові погодитися на такий мир, і лише 16% готові піти на передачу під контроль Росії свого населеного пункту заради збереження миру, ще 9% респондентів не змогли відповісти.

Нагадаємо, згідно з іншим опитуванням, участь у виборах до Верховної Ради готові прийняти 65% українців.