ua en ru

Болгарія схвалила інвестпропозицію про будівництво морського газопроводу "Південний потік"

Міністр навколишнього середовища і водних ресурсів Болгарії схвалив інвестпропозицію про будівництво морського газопроводу "Південний потік"

Міністр навколишнього середовища і водних ресурсів Болгарії схвалив інвестпропозицію про будівництво морського газопроводу "Південний потік", який раніше отримав позитивну оцінку впливу на навколишнє середовище (ОВНС) в Болгарії. Про це йдеться в повідомленні компанії-оператора проекту South Stream Transport B.V.

Згідно з рішенням Міністерства навколишнього середовища і водних ресурсів Болгарії компанія South Stream Transport B.V. розраховує завершити етапи отримання дозвільної документації в термін, щоб почати будівництво в середині 2014 р., уточнюється в повідомленні.

Звіт ОВНС містить результати екологічних та соціально-економічних досліджень, а також досліджень культурної спадщини для будівництва та експлуатації болгарської ділянки морського газопроводу "Південний потік", проведених групою болгарських і міжнародних експертів. У доповіді описується потенційний вплив проекту на навколишнє середовище і міститься більше 200 заходів щодо її захисту, які компанія South Stream Transport B.V. буде реалізувати, щоб виключити будь-який несприятливий вплив проекту на навколишнє середовище.

При розробці ОВНС компанія South Stream Transport B.V. провела два раунди консультаційних зустрічей, в тому числі громадські слухання з ОВНС у містах Варна і Приселци. Запитання та зауваження, отримані в цей період, були зафіксовані і передані в Міністерство навколишнього середовища і водних ресурсів і відповідних муніципалітети.

"Південний потік" - глобальний інфраструктурний проект "Газпрому" по будівництву газопроводу потужністю 63 млрд куб. м через акваторію Чорного моря в країни Південної і Центральної Європи в цілях диверсифікації маршрутів експорту природного газу і виключення транзитних ризиків. Морська ділянка газопроводу "Південний потік" пройде по дну Чорного моря від компресорної станції "Російська" на російському узбережжі до узбережжя Болгарії. Загальна протяжність чорноморської ділянки складе більше 930 км, максимальна глибина - більше 2 км. Сухопутна ділянка газопроводу протяжністю 1 455 тис. км пройде через території Болгарії, Сербії, Угорщини та Словенії.

Підписання угоди акціонерів компанії South Stream Transport відбулося 16 вересня 2011 р. відповідно до документа, частка участі ВАТ "Газпром" у проекті морського газопроводу становить 50%, італійської ENI - 20%, німецької компанії Wintershall і французька EDF - по 15%.

Перші поставки газу по газопроводу почнуться в кінці 2015 р.