ua en ru

Болгарія не буде розморожувати будівництво ділянки "Південного потоку" до дозволу Єврокомісії

Болгарія не буде розморожувати будівництво ділянки "Південного потоку" до дозволу Єврокомісії

Болгарія не буде розморожувати будівництво ділянки "Південного потоку" до дозволу Єврокомісії.

Болгарія не буде розморожувати будівництво ділянки "Південного потоку" до дозволу Єврокомісії, повідомляє агентство Reuters з посиланням на заяву президента країни Росена Плевнелієва. Глава держави таким чином підтримав проект будівництва газопроводу за європейськими правилами.

Перед цією заявою Плевнелієв призначив тимчасовий, технічний кабінет міністрів замість уряду Пламена Орешарського, який вважався одним з головних прихильників "Південного потоку". Новим прем'єр-міністром Болгарії став Георгі Близнашки.

На початку червня 2014 р. Євросоюз зажадав від Болгарії призупинити будівництво "Південного потоку", який не відповідає "Третьому енергопакету" ЄС. Брюссель також запідозрив Софію в порушенні європейського законодавства під час проведення тендерів на спорудження газопроводу. Євросоюз вважає, що російські та болгарські компанії отримали привілеї.

Уряд Болгарії наполягає на тому, що тендери відповідали нормам Євросоюзу, а міністр економіки країни Драгомир Стойнев заявив, що країни ЄС не повинні бути заручниками конфлікту між Росією і Україною".

У відповідності з прийнятим в ЄС "Третім енергопакетом", власниками розташованих в Євросоюзі трубопроводів не можуть бути компанії, які зайняті у видобутку газу. Вони повинні продавати свої активи або передавати управління трубопроводами.

"Третій енергопакет" передбачає, що один постачальник може використовувати не більше 50% трубопровідних потужностей, решта має виставлятися на аукціон. У грудні 2013 р. європейський комісар з енергетики Гюнтер Еттінгер запропонував країнам, що беруть участь у проекті "Південний потік" (планована потужність 63 млрд куб. м в рік), переглянути укладені з Росією угоди таким чином, щоб вони відповідали чинному "Третьому енергопакету". Єврокомісія зазначала, що в іншому випадку ці угоди не будуть реалізовані.

Конкурс на будівництво болгарської ділянки газопроводу виграло СП "Стройтрансгаз консорціум". До нього увійшла як болгарська компанія Gasproekt Jug AD, так і російський "Стройтрансгаз", одним з акціонерів якого є Геннадій Тимченко. Фахівці оцінюють вартість будівництва "Південного потоку" в Болгарії в 3,3 млрд євро.

На наступний день після оголошення про переможців болгарського тендеру глава Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу попередив прем'єр-міністра Болгарії Пламена Орешарського про реакції ЄС на можливі порушення європейського законодавства.

Раніше президент Росії Володимир Путін заявив, що якщо Брюссель "вставлятиме палки в колеса" проекту, то маршрут "Південного потоку" може бути змінений.

Болгарська ділянка газопроводу вважається найбільш складним сухопутним відрізком, бо саме на території Болгарії труба виходить на сушу. Частина "Південного потоку" буде прокладено по дну Чорного моря.

Дивіться також: Купити квартиру в києві на гарних умовах, подробиці на сайті http://100realty.ua.

Будівництво "Південного потоку" почалося в 2012 р. Потужність газопроводу має становити 63 млрд куб. м в рік. Газопровід проходить по території Болгарії, Сербії, Угорщини та Словаччини. Крім того, "Газпром " допускає будівництво відгалуження до Австрії.