ua en ru

Болгарія і Туреччина досягли принципової згоди з питань об'єднання газотранспортних систем

Болгарія і Туреччина досягли принципової згоди з питань об'єднання своїх газотранспортних систем. Про це стало відомо за підсумками зустрічі прем'єр-міністрів двох країн - Бойко Борисова та Реджепа Тайіпа Ердогана, яка пройшла в Софії, передає РБК з посиланням на Болгарське національне радіо. За словами Б.Борисова, газ до Болгарії буде надходити через врізку до газопроводу Nabucco.
Nabucco - проектований магістральний газопровід протяжністю 3,3 тис. км, який піде в обхід Росії з Центральної Азії в країни Євросоюзу, перш за все до Австрії і Німеччини. Його проектна потужність - 26-32 млрд куб. м газу на рік. Спочатку проект трубопроводу Nabucco, представлений в 2004 р., передбачав постачання газу з родовищ Ірану в Перській затоці. У 2006 р. у зв'язку з конфліктом навколо іранської ядерної програми було прийнято рішення змінити проект таким чином, щоб мати можливість поставляти газ із Туркменії, Узбекистану та Азербайджану. Члени консорціуму сподіваються, що проект буде запущений в кінці 2014 р.
Учасниками проекту Nabucco є OMV Gas GmbH (Австрія), Botas (Туреччина), Bulgargaz (Болгарія), SNTGN Transgaz S.A. (Румунія), MOL Natural Gas Transmission Company Ltd. (Угорщина), RWE (Німеччина). Кожен з учасників має рівними частками - по 16,67%.