ua en ru

Більш високі податкові ставки для багатих дають можливість забезпечити рівність і справедливість у суспільстві, - експерт

Більш високі податкові ставки для багатих дають можливість забезпечити рівність і справедливість у суспільстві, перерозподілити кошти всередині країни і наповнити бюджет. Таку думку під час дебатів «Багаті повинні платити вищі податки», організованих Фондом «Ефективне управління» і компанією «Intelligence Squared» заявила директор Фонду Наталія Ізосімова.

При цьому, зазначила вона, така податкова політика може привести до неефективного використання державою отриманих коштів і стимулювати податкову оптимізацію. «Кожна країна знаходить для себе свою власну модель оподаткування багатих, і ця модель визначається ставленням до цього питання з боку суспільства, зрілістю уряду, який в змозі ефективно витрачати гроші багатих, ставленням самих багатих людей, які готові чи не готові віддавати гроші саме в бюджет у вигляді податків. Але в той же час багаті люди набагато ефективніше можуть витрачати свої кошти, керуючи ними в рамках соціальних проектів та благодійності, як це робить Білл Гейтс, Уорен Баффет та інші великі благодійники та бізнесмени. Кінцевий результат від їх проектів часто більш значимий для держави, ніж, якби цими грошима управляло сама держава», - підкреслила Ізосімова.

Однак, на думку противників підвищення податків для багатих, такі дії зроблять негативний вплив на суспільство. «Збільшення податків для багатих не збільшить загальний податковий збір. Стимулювання економіки, посилення існуючих правил і вживання заходів, що перешкоджають ухиленню від сплати податків, дадуть набагато більше відчутний ефект», - вважає партнер, керівник податково-юридичної практики PwC в Україні Рон Барден.

Крім того, представники бізнесу на дебатах заявили, що у них немає мотивації платити високі податки, оскільки гроші будуть або витрачені в найбільш неефективний спосіб, або вкрадені. «У мене, як і у будь-якого іншого людини, який бачить такі неефективності, коли, наприклад, наші стадіони стоять в два або три рази дорожче, ніж вони реально мали б коштувати, відпадає всяка мотивація до того, щоб платити більше. Я переконаний, що ставка податку повинна бути зрозуміла і єдина для всіх, але вона повинна жорстко адмініструватися», - заявив, зокрема, гендиректор ІК Concorde Capital, голова біржової ради ВАТ «Українська біржа» Ігор Мазепа.