ua en ru

BofA Merrill Lynch оцінив втрати російської економіки через санкції в 1 трлн дол

Інвестиційний банк Bank of America Merrill Lynch оцінив можливі наслідки для Росії від запроваджених Заходом санкцій: родовища можуть позбутися 500 млрд дол. прямих інвестицій, економіка - мультиплікативного ефекту у 300 млрд дол., а бюджет втратить 27-65 млрд дол. Такий висновок зроблено в доповіді банку, де аналітики Bank of America Merrill Lynch розглянули можливий ефект санкцій, передає РБК.

Вивчаючи можливий розвиток вплив обмежень для нафтогазової галузі Росії, експерти дійшли висновків: санкції не вплинуть на поточне виробництво, але можуть вдарити в довгостроковій перспективі; державі загрожує втрата багатомільярдного мультиплікативного ефекту; обмеження створюють ризики для "Роснєфті".

Аналітики Bank of America Merrill Lynch вказали на неминуче зниження видобутку на російських нафтових родовищах, яке послідує через необхідність доступу до сучасного технологічного устаткування для глибокого буріння. Зниження видобутку на зрілих родовищах (що знаходяться на III або IV стадіях розробки) зажадає альтернативних варіантів - відтворення занедбаних ділянок, просування на офшорні території і освоєння сланцевої нафти, зазначають експерти.

Запаси в цих районах значні і в перспективі можуть скласти кістяк майбутнього виробництва нафти в Росії, зазначено в доповіді. Запаси сланцевої нафти в західносибірській Баженівській свиті оцінюються в понад 140 млрд бар.

За оцінкою Міненерго Росії, видобуток нетрадиційної нафти до 2018 року може досягти більше 500 тис. бар. на день.

Втрати від зниження видобутку можуть скласти 6% доходу російського бюджету, а сукупний збиток протягом наступних шести років - від 27 млрд до 65 млрд дол., підрахували аналітики Bank of America Merrill Lynch.

Нагадаємо, 9 серпня Exxon Mobil, незважаючи на поточну геополітичну нестабільність і санкції Заходу, розпочала спільний проект з "Роснєфтью" - буріння на найпівнічнішій свердловині Росії "Університетська-1" в Карському морі.