ua en ru

Бойовики на Донбасі страчують мирних жителів, - доповідь ООН

Бойовики на Донбасі страчують мирних жителів, - доповідь ООН Фото: жителі Донбассу

З 16 травня по 15 серпня вбиті 105 чоловік і 308 отримали поранення

Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало випадки позасудових страт мирних жителів бойовиками так званих "Донецької народної республікі" (ДНР) і "Луганської народної республіки" (ЛНР). Про це йдеться в доповіді моніторингової місії ООН з прав людини за період з 16 травня по 15 серпня 2015 року.

"Управління Верховного комісара з прав людини продовжило отримувати та перевіряти повідомлення про вбивства, тортури, жорстоке поводження, сексуальне насилля, примусову працю та вимаганнях на підконтрольній бойовикам території", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, повідомляється про дві масові страти мирних жителів в селі Переможне Луганської області.

"10 серпня 2014 р. вісім озброєних чоловіків у камуфляжі без будь-яких ознак відмінності увірвалися в будинок волонтерів, які допомагали з доставкою харчування українським військовим. Будинок пограбували і вивезли з нього чоловіка та жінку. Протягом наступних десяти днів озброєні люди три рази поверталися в будинок і грабували його, погрожуючи пістолетом батькові одного з викрадених волонтерів. Сім'я не мала жодної інформації про долю волонтерів до січня, поки їх тіла не знайшли поблизу населеного пункту П'ятигорівка", - йдеться в повідомленні.

Як наголошується, в червні 2015 р. експертиза підтвердила особи загиблих і визначила, що причиною смерті волонтерів стали вогнепальні поранення в голову.

Крім того, повідомляється, що 22 серпня 2014 року в тому ж населеному пункті було страчено біля власного будинку четверо членів однієї родини. Ймовірною причиною кари в документі називається допомога українській армії.

За даними, що містяться у звіті, більш ніж у два рази збільшилася кількість жертв серед цивільного населення в порівнянні з трьома попередніми місяцями: з 16 травня по 15 серпня вбиті 105 чоловік і 308 отримали поранення. Для порівняння: у період з 16 лютого по 15 травня вбито 60 чоловік, а поранені 102.

Крім того, наголошується, що багато з тих, хто вважаються зниклими безвісти, можуть бути мертвими: вони стали жертвами військових дій, кари або кримінальних вбивств.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ООН має намір вказувати винних у загибелі мирних жителів на Донбасі.