ua en ru

Через блокаду Донбасу Україна втратила 1% зростання ВВП, - Порошенко

Через блокаду Донбасу Україна втратила 1% зростання ВВП, - Порошенко Фото: Петро Порошенко (РБК-Україна)

Порошенко заявив, що блокада Донбасу принесла близько 2,5 млрд доларів чистих втрат у торговому балансі

Через блокаду Донбасу Україна втратила 1% зростання ВВП. Про це заявив президент України Петро Порошенко у своїй колонці для спеціального випуску журналу "Новое время" та The Economist "Світ у 2018".

"2017‑й став роком відновлення економічного зростання: за підсумками останніх 12 місяців зростання ВВП перевищить 2%. І це незважаючи на те, що ініційована ура-патріотами економічна блокада Донбасу принесла близько 2,5 млрд доларів чистих втрат у торговому балансі. Ми недорахувалися близько 1% зростання ВВП і отримали стагнацію в промисловості. Тим не менш позитивний тренд зберегти вдалося", - заявив Порошенко.

Відзначимо, блокада Донбасу почалася в січні 2017 року. Спочатку було заблоковано одну ділянку залізниці Луганськ - Лисичанськ - Попасна біля сіл Гірське і Золоте. З 15 січня колишні бійці добровольчих батальйонів "Донбас" і "Айдар" на чолі з народним депутатом Семеном Семенченко попереджали про проведення акцій протесту проти контрабанди за допомогою залізничного сполучення через лінію розмежування на території Луганської області. Активісти планували перекрити всі проїзди в Донецькій і Луганській областях. Зокрема, невідомі перерізали рейки на ділянці Луганськ-Попасна.

Нагадаємо, раніше заступник голови Національного банку України Олег Чурий заявляв, що сприятливі умови торгівлі і рекордно високий урожай зернових дали змогу частково компенсувати збитки в результаті розриву торговельних зв'язків з тимчасово окупованими територіями, які в цілому склали 1,8 млрд доларів в 2017 році і 0,5 млрд доларів до 2018.