ua en ru

Блокада Катару пов'язана з порушенням "секретних угод" з арабськими країнами, - CNN

Блокада Катару пов'язана з порушенням "секретних угод" з арабськими країнами, - CNN Фото: Катар (Boaz)

Доха порушила умови укладених в 2013 і 2014 роках секретних договорів

Блокада Держави Катар з боку арабських країн пов'язана з порушенням "секретних угод", укладених державами в 2013 і 2014 роках. Про це повідомляє CNN, посилаючись на джерело, що має доступ до секретних документів.

"Катар уклав низку секретних угод зі своїми сусідами в Перській затоці в 2013 і 2014 роках, які забороняють підтримку опозиційних і ворожих груп у цих країнах, а також у Єгипті та Ємені", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, перший договір, в якому сторони зобов'язуються не втручатися у внутрішні справи інших країн Перської затоки, був укладений 23 листопада 2013 року і підписаний королем Саудівської Аравії, а також емірами Катару і Кувейту.

Документом заборонялася фінансова і політична підтримка опозиційних груп. У ньому також заборонялося підтримувати терористичну організацію "Брати-мусульмани" і такі ЗМІ як "Аль-Джазіра".

Другу угоду уклали в листопаді 2014 року між главами Саудівської Аравії, Катару, Кувейту, Бахрейну і ОАЕ. У ньому говорилося про підтримку стабільності Єгипту і також згадувалася "Аль-Джазіра". Після цього договору закрилося підрозділ телеканалу, яке відстежувало події в Єгипті.

Про існування угод не було відомо, оскільки як зміст, так і саме укладення таких договорів містилися в секреті через "чутливість" порушених питань і того факту, що глави держав погодили документи наодинці.

Так, представник Катару у відповідь на запит видання заявив, що угоди насправді "порушили Саудівська Аравія і ОАЕ".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Єгипет, Саудівська Аравія, Об'єднані Арабські Емірати і Бахрейн звинуватили Катар у зриві посередницьких зусиль по врегулюванню кризи дипломатичних відносин.