ua en ru

Блокада Донбасу є "випробуванням" керівництва країни та правоохоронців, - Тарута

Блокада Донбасу є "випробуванням" керівництва країни та правоохоронців, - Тарута Фото: Сергій Тарута

Тарута прокоментував ситуацію з блокадою Донбасу

Блокада залізничних шляхів на Донбасі є перевіркою керівництва країни і правоохоронних органів на необхідність дотримання в Україні закону або можливості діяти "по понятиям". Про це в ефірі одного з телеканалів заявив народний депутат Сергій Тарута.

"Я неодноразово заявляв про те, що це випробування нашого керівництва країни і правоохоронних органів на те, працює у нас закон чи працюють все-таки поняття. І сьогодні частина депутатів, які мають мандат недоторканності, займаються тим, що не тільки порушують законодавство, але й піддають ризику в цілому всю країну, при цьому обманюючи, що вони, таким чином, борються з контрабандою", - сказав Тарута.

За його словами, контрабандні товари через залізницю на лінії розмежування не перевозяться, оскільки всі вантажоперевезення перевіряє ряд державних відомств. "Вони весь час стверджують, що це контрабанда, не кажучи правду, що залізницею йдуть товари лише ті, які погоджуються і фіскальною службою, прикордонниками, митниками та військовими", - сказав депутат.

Він також додав, що бойовики не можуть отримати нічого, оскільки більшість підприємств перереєстровані на території Україні, і їхні рахунки відкриті в українських банках. Крім того, Тарута зазначає, що через блокаду можуть зупинитися безліч підприємств і на контрольованій Україною території – великі металургійні комбінати, які є значущими донорами бюджету і приносять валютну виручку в країну.

"Це означає, що у нас буде девальвація, у нас може з'явитися зараз дефіцит коштів, це означає інфляція, і ще величезна проблема, з якою ми можемо зіткнутися, це віялові відключення по всій країні", - додав депутат.

При цьому він підкреслив, що зараз для керівництва країни головним завданням є не тільки розблокування залізничних шляхів, але і розібратися з діями активістів блокади.

Нагадаємо, блокада Донбасу почалася в Луганській області 26 січня. Близько півсотні активістів перекрили ділянку залізниці біля сіл Золоте і Гірське. Також там були присутні народні депутати Семен Семенченко і Володимир Парасюк.