ua en ru

Блокада Донбасу: подробиці перекриття доріг у Донецькій і Луганській областях

Блокада Донбасу: подробиці перекриття доріг у Донецькій і Луганській областях Фото: блокада залізниці в Луганській області

Блокада Донбасу відбувається на залізничних коліях та дорогах у Луганській і Донецькій областях

Блокада Донбасу почалася з 26 січня в Луганській області, а пізніше поширилася і на Донецьку область. Колишні бійці добровольчих батальйонів заблокували кілька участов залізниці. Учасники блокади таким чином протестують проти контрабанди через лінію розмежування. У той же час, представники влади не підтримують дії активістів. Подробиці того, що відбувається, читайте в матеріалі РБК-Україна.

20 лютого

Промисловість Запоріжжя та Маріуполя на межі зупинки через блокаду Донбасу, - Гринів

Через блокаду залізничного сполучення з тимчасово окупованими територіями, промислові підприємства Маріуполя і Запоріжжя перебувають на межі зупинки. Про це сьогодні заявив глава фракції "Блок Петра Порошенка" Ігор Гринів.

"Величезні підприємства Маріуполя, Запоріжжя та інших промислових гігантів знаходяться на межі зупинки. Якщо це станеться, тисячі українців опиняться без роботи, а державний бюджет зазнає мільярдних збитків", - заявив Гринів.

Гринів також закликав колег-нардепів припинити блокаду Донбасу. "Фракція партії" Блок Петра Порошенка "закликає колег припинити протизаконне блокування залізничного сполучення", - заявив він і додав, що внаслідок блокування половині країни загрожує зупинка теплових електростанцій.

Блокада Донеччини загрожує негативними наслідками для валютного ринку, - НБУ

В національному банку України заявили, що блокада Донбасу може негативно вплинути на ситуацію на валютному ринку України.

Замголови НБУ Дмитро Сологуб заявив, що оскільки металопродукція є однією з основних складових експорту країн (близько 40% всього українського експорту), то будь-які зміни на цьому ринку істотно впливають на економіку.

Він додав, що в результаті блокади держава вже втратила 2 млрд доларів валютної виручки і продовжує отримувати збитки.

Гройсман ініціює зустріч зі сторонами конфлікту з блокади Донбасу

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман виступив з ініціативою провести зустріч всіх зацікавлених сторін у вирішенні питання блокади Донбасу в Кабінеті міністрів України.

Гройсман заявив, що консолідована позиція дозволить прискорити процес вирішення питання блокади Донбасу. "Закликаю всіх, хто дійсно зацікавлений у вирішенні цього комплексу проблем - до професійного обговорення та спільної роботи. Уряд готовий стати майданчиком для такої роботи", - повідомив глава уряду, і додав, що КМУ докладе всіх зусиль, щоб мінімізувати наслідки кризової ситуації, яка "сьогодні працює не в інтересах держави і не в інтересах людей".

19 лютого

Учасники блокади Донбасу мітингували під АП

Учасники блокади Донбасу 19 лютого спробували облаштувати наметове містечко під Адміністрацією президента України.

"На заклик координатора Штабу блокади торгівлі з окупантами Анатолія Віногродского (позивний Гал), на перехресті Інститутської і Банкової облаштовується редут - так хлопці називають місця перекриття торгівлі на крові в Луганській і Донецькій областях. Назва редуту ще обговорюється (я чув пропозицію ROSHEN), але по-справжньому потрібні намети, чай, дрова і люди ", - повідомив народний депутат Єгор Соболєв.

За його словами, активісти вимагали від президента України Петра Порошенка підтримати блокаду Донбасу.


"Наша вимога до президента - підтримати блокаду торгівлі з окупованими територіями і закликати депутатів його фракції голосувати в парламенті за закон, що забороняє цю торгівлю", - додав нардеп.

Семенченка викликали в поліцію за підроблені документи про блокаду Донбасу

Народного депутата Семена Семенченка викликали в поліцію для надання свідчень щодо його публікації нібито листа глави військово-цивільної адміністрації Донецької області Павла Жебрівського главі поліції Донецької області В'ячеславу Аброськіну з вимогою не пізніше 20 лютого розблокувати залізничні колії.

"Правоохоронцями розпочато перевірку щодо появи вихідного документа Донецької ВГА з явними ознаками підробки, який вчора був опублікований народним депутатом України Семеном Семенченком", - йдеться в повідомленні Донецької поліції.

17 лютого

Країни G7 виступили за припинення блокади Донбасу

Країни "Великої сімки" закликали українську владу домогтися припинення блокади Донбасу, так як вона загрожує прогресу, якого Україна досягла в минулому році, а також енергетичній безпеці мільйонів громадян.

"Ми закликаємо всі залучені сторони дбати про загальне благо, і розблокувати залізничні й автомобільні дороги для законної торгівлі. Ми також закликаємо українську владу створити прозору і підконтрольну структуру для постачань енергоресурсів і зміцнити впевненість у тому, що комунальні служби експлуатуються на благо суспільства. Що ще важливіше, уряду необхідно модернізувати заводи і провести важливі реформи для забезпечення довгострокової безпеки енергопостачання країни", - йдеться в заяві G7.

Блокада Донбасу ставить під загрозу роботу підприємств Маріуполя, - мер

Міський голова Маріуполя Вадим Бойченко заявив, що через блокаду Донбасу можуть постраждати підприємства міста.

"Через брак вугілля може зупинитися Старобешівська ТЕС, яка живить Маріуполь електроенергією. В результаті, підприємства міста зупиняться, десятки тисяч маріупольців залишаться без роботи, тисячі сімей - без засобів до існування", - заявив Бойченко.

16 лютого

Порошенко ввів у дію рішення РНБО щодо енергобезпеки

Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО про нейтралізацію загроз в енергобезпеки.

"Кабінету міністрів України невідкладно вжити вичерпних заходів щодо нейтралізації загроз енергетичній безпеці України", - йдеться в рішенні Радбезу.

Крім того, Кабмін отримав розпорядження від РНБО зайнятися диверсифікацією джерел постачання вугілля в Україну, а також створити резерви енергетичного вугілля.

Силовий метод розблокування шляхів РНБО не обговорював

Ігор Насалик заявив про те, що в ході засідання РНБО силовий метод розблокування шляхів не обговорював. Також він зазначив, що не володіє інформацією про те, хто стоїть за блокадою Донбасу.

"Уряд ще влітку давало доручення готуватися до можливої блокаді, правда, з боку сепаратистів", - зазначив Насалик.

15 лютого

Кабмін ввів ПП в енергетиці

У зв'язку з блокадою Донбасу і, зокрема, постачання вугілля з окупованих територій, Кабмін ввів ПП у сфері енергетики.

"Передбачається пункт, який передбачає, що у виникненні необхідності і диспропорції між споживанням і виробленням електричної енергії все ж ми будемо задіювати віялові відключення для того, щоб збалансувати вироблення і споживання електричної енергії", - заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик під час засідання уряду

зокрема, для економії вугілля, ТЕС будуть працювати, використовуючи мінімальний склад обладнання. Також, атомні станції забезпечать енергопостачання в нічний час та до 70-80% покриють споживання днем. Решту покриють гідроелектростанції, посилиться навантаження на ТЕС, що працюють на газовому вугіллі. Також буде застосований графік аварійних відключень. Очікується, що зазначені заходи будуть сприяти тому, що споживання вугілля-антрациту скоротиться на 20%.

14 лютого

"Алчевський металургійний комбінат" зупинив роботу

Джерело РБК-Україна в ПАТ "Алчевський металургійний комбінат" повідомив про те, що через блокаду Донбасу підприємство зупинило свою роботу.

"Алчевський металургійний комбінат зупинений, це дійсно факт, з-за відсутності сировини тому, що блокована залізниця", - повідомило джерело, зазначивши, що меткомбінат несе величезні збитки.

12 лютого

Гройсман допускає віялові відключення електрики

Прем'єр Володимир Гройсман допускає, що через блокаду Донбасу в Україні, можливо, доведеться задіяти механізм віялового відключення електроенергії.

"З вугілля виробляється електроенергія і тепло. Куди поставляється це тепло? У будинку, житло, квартири українських громадян. Мова йде про те, що блокування поставок вугілля, якому немає альтернативи (я думаю, що запитавши у експертів, вони вам скажуть або фахівці в енергетичній сфері), це означає тільки одне - зупинка і віялові відключення по всій території країни. Чи потрібно до такого доводити? Я думаю, що ні", - сказав глава уряду.

10 лютого

В України вистачить ресурсів для відмови від антрациту

Глава Міненерго Ігор Насалик заявив про те, що Україна володіє достатньою кількістю ресурсів для того, щоб відмовитися від вугілля-антрациту, який поставляється з окупованих територій Донбасу.

"Якщо буде прийнято політичне рішення, і на рівні держави скажуть, блокуємо і більше не йде жодної обмін товарами, в Україні достатньо ресурсів для того, щоб вийти повністю без антрацитної групи", - повідомив міністр.

Однак, за словами Насалика, на це потрібні додаткові витрати, а саме – 15 мільярдів доларів.

7 лютого

Насалик допускає віялові відключення електрики

Глава Міненерго Ігор Насалик заявив про те, що якщо блокада Донбасу продовжиться, і поставки вугілля з зони АТО припиняться, то доведеться перейти до віялових відключень електрики.

"На тих запасах, які у нас є, ми можемо протриматися приблизно до кінця березня, але в зв'язку з тим, що антрацитовую групу ми можемо диверсифікувати постачанням та ПАР, Австралії і Китаю (годину поставки як мінімум 50-55 днів) - розрив ми повинні компенсувати чимось, і ця компенсація можлива за рахунок обмежень генерації", - сказав Насалик.

6 лютого

У поліції повідомили про побиття поліцейського нардепом під Бахмутом

5 лютого Донецька поліція повідомила про те, що нардеп, який бере участь у торговельній блокаді Донбасу, побив поліцейського. Відзначається, що співробітник поліції з метою перевірки зупинив автомобіль з вісьмома людьми у військовій формі. Перебував у ньому нардеп перешкоджав здійсненню перевірки, почав конфліктувати, і вдарив поліцейського. Однак ім'я нардепа в поліції не називають.

Менти перешкоджають проїзду народного депутата.

Опубліковано Gromov Igor 6 лютого 2017 р.

30 січня

У ході блокади Донбасу невідомі розрізали рейки

Блокада Донбасу на залізниці в Луганській області триває. Сьогодні стало відомо про те, що невідомі розрізали рейки ділянки Луганськ-Попасна.

Не знаю, хто це зробив, але я переконаний, що це були свідомі українці, яким набридла війна. Тепер точно ніхто нікуди не поїде.

Опубліковано Володимиром Парасюком 30 січня 2017 р.

Крім того, в СБУ заявили про те, що блокада Донбасу завдала державі шкоди в 35 млн гривень. Також у СБУ заявили про інші наслідки блокади Донбасу. Зокрема, відсутність поставок вугілля на ПЕК ставить під загрозу функціонування енергосистеми України і може призвести до віялових відключень. Крім того, продовження блокади залізниці призведе до збільшення втратили робочі місця громадян, що може спровокувати їх на вступ до лав незаконних озброєних формувань з метою заробити. В СБУ також підкреслили, що дії учасників блокади ускладнюють процес звільнення заручників.

26 січня

Блокада Донбасу – акція протесту проти контрабанди

Блокаду Донбасу за допомогою перекриття ділянки залізниці в Луганській області почали екс-бійці батальйонів Айдар і Донбас на чолі з нардепом Семеном Семенченко. Також серед активістів присутні депутати Костенко, Пастух і Парасюк.

Пізніше стало відомо про те, що учасники блокади Донбасу до кінця тижня мають намір перекрити Станицю Луганську. Крім того, за словами організатора блокади, другого командира Донбасу Анатолія Виногородского, у планах активістів перекрити всі проїзди в Донецькій і Луганській областях. Він також зазначив, що місцева влада в курсі цих планів.

Крім того, активісти заявили, що в разі силового розгону будуть знищувати магістралі.

"Штаб блокади торгівлі з окупантами заявляє, що в разі сценарію силового розгону протестувальників, він буде змушений перейти до партизанських методів боротьби проти російської окупації і фізичного знищення магістралей, по яких йде фінансування тероризму і торгівлі на крові", - йдеться в повідомленні "Штабу блокади торгівлі з окупантами" в Facebook.

УВАГА!!! ЗАЯВА ШТАБУ Інформація волонтерів про переміщення спецпідрозділів у бік редуту Богдана для силового розгон...

Опубліковано Штаб блокади торгівлі з окупантами 29 січня 2017 р.

Блокада Донбасу може знеструмити Луганську область

Заступник міністра з питань окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Лою заявив про те, що в результаті блокади ділянки залізниці Луганська область може залишитися без електроенергії. Зокрема, це єдина гілка, по якій здійснюється постачання вугіллям Счастьинской ТЕС. Також Лою зазначив, що вважає блокаду абсолютно незаконною і недоцільною.

Крім того, голова Луганської ОВГА Юрій Гарбуз заявив про те, що блокада залізниці в Луганській області може залишити без вугілля інші регіони України.

"Якщо постачання палива не будо відновлена, без енергоносіїв залишаться теплоелектростанції Центральної і Західної України", - підкреслив він.

Щодо блокування залізничної колії на території Попаснянського району Луганської області Переміщення вантажів через пунк...

Опубліковано Yury Garbuz 26 січня 2017 р.