ua en ru

Близнюк закликав ЄБРР долучитися до пілотних проектів у сфері енергоефективності

Міністр регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк закликав Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) долучитися до пілотних проектів у сфері енергоефективності. Про це повідомляє прес-служба Мінрегіону.

"За підсумками нашого діалогу пропоную в галузі енергозбереження у житловому секторі зосередити наші спільні зусилля на двох основних напрямках. Це, зокрема, удосконалення законодавства про об'єднання співвласників багатоквартирних будинків, з тим, щоб вони могли отримувати цільове фінансування на заходи з енергоефективності, а також спільне вироблення механізму фінансової взаємодії у рамках конкретних проектів", - сказав директор департаменту енергозбереження і зміни клімату ЄБРР Террі МакКаліон.

"Як інженери ми з вами безумовно спілкуємося однією мовою, - наголосив Близнюк. - Тому пропоную діяльність за обома запропонованими напрямками здійснювати паралельно. Ми пропонуємо банку долучитися до цілого ряду уже розроблених конкретних проектів, де його участь може принести неоціненну користь. Крім того, енергоефективність житла - наш ключовий пріоритет. Все нове будівництво, завдяки гармонізації технічних стандартів із кращими стандартами Європейського Союзу вже буде енергозберігаючим. Старий житловий фонд необхідно термомодернізувати".

Як повідомив Близнюк, у цьому році вперше передбачено надання дешевих бюджетних кредитів для встановлення індивідуальних теплових пунктів та інших заходів із модернізації централізованого теплопостачання. У державному бюджеті на це передбачено 40 млн грн, а окупність таких проектів може скласти від 2 до 3 років.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що кредитну угоду про надання ЄБРР 152 млн євро на будівництво метро в Дніпропетровську буде підписано в липні.