ua en ru

Блер назвав війну в Іраці однією з причин виникнення ІДІЛ

Блер назвав війну в Іраці однією з причин виникнення ІДІЛ Фото: колишній прем'єр-міністр Великобританії Тоні Блер

Блер вже неодноразово приносив вибачення за недостовірність розвідданих про розробку в Іраці зброї масового ураження, які стали основою для прийняття рішення про військові дії

Військові дії в Іраці і повалення Саддама Хусейна є однією з причин виникнення терористичного угрупування "Ісламська держава". Про це заявив колишній прем'єр-міністр Великобританії Тоні Блер в інтерв'ю телекомпанії CNN.

Повідомляється, що ведучий CNN зазначив, що багато людей вважають головною причиною виникнення "Ісламської держави" вторгнення до Іраку 2003 року та повалення режиму Саддама Хусейна.

В свою чергу Блер, який очолював тоді уряд і виступив за приєднання Великобританії до військової операції США в складі коаліції, відповів, що частка правди в цьому твердженні є.

"Я думаю, що в цьому є частка правди. Звичайно, ви не можете сказати, що ті, хто змістив Хусейна в 2003 році, не несуть відповідальності за ситуацію в 2015 році", - сказав він.

Окрім того, він вибачився за недостовірну розвідувальну інформацію.

"Я також прошу вибачення за помилки, які ми допустили в плануванні і, звичайно, в розумінні наслідків, які спричинить зміна режиму. Проте я не можу вибачатися за повалення Саддама", - додав колишній прем'єр.

Нагадаємо, раніше міністр оборони США Ештон Картер допустив, що американські війська в майбутньому можуть провести нові наземні операції в Іраку, схожі на операцію з порятунку курдських заручників, яку військові США провели напередодні.