ua en ru

Благовіщення 2018: що не можна робити в цей день

Благовіщення 2018: що не можна робити в цей день Фото: В Благовіщення випускають голубів (flickr.com/mapcuahuh)

Заборони в Благовіщення 2018, прикмети і звичаї християнського свята

Традиції світлого Благовіщення Пресвятої Богородиці, як потрібно провести цей день, що не можна робити в свято, а також прикмети та обряди на Благовіщення 2018, яке відзначається 7 квітня, - в матеріалі Styler.

Благовіщення 2018: як провести свято

Православні християни щорічно відзначають Благовіщення 7 квітня, рівно за 9 місяців до Різдва Христового. Це свято на честь чудесної події, коли Пречистій Діві явився архангел Гавриїл із звісткою, що їй судилося стати матір'ю Великого Спасителя.

Біля джерела в Назареті, де Діва Марія дізналася благу звістку, пізніше був споруджений храм. У свято Благовіщення в цьому храмі, як і в інших церквах, відбувається урочиста служба, приміщення урашают білими квітами, а священики одягаються в світло-блакитний одяг.

Благовіщення Пресвятої БогородиціФото: Благовіщення Пресвятої Богородиці (flickr.com/sanctusbulgaria)

У день Благовіщення Пресвятої Богородиці існує гарний звичай випускати голубів. Птах є символом душі, яка звільняючись з клітки, очищається від гріхів і летить в небеса назустріч Господу.

У Благовіщення печуть просфори і булочки-жайворонки з пісного тіста. З давніх-давен такими булочками зазивали весну примовляючи: "Жайворонки, летіть! Нам зима-то набридла, багато хлібця поїла! Ви летіть і несіть весну червону, літо спекотне!".

Благовіщенські просфори освячують у церкві, а потім з'їдають, запиваючи свяченою водою. Такий обряд привертає здоров'я та удачу на рік вперед.

Ще один благовіщенський звичай - приготування солі. Кожен член сім'ї повинен покласти по жмені солі в мішечок. У Благовіщення господиня будинку нагріває сіль на сковороді. Після чого її можна використовувати для лікувальних прогрівань, вживати в їжу при захворюваннях.

Що не можна робити в Благовіщення: заборони і забобони

Свято Благовіщення повинно пройти в спокої. Не можна лаятися і ображатися. Для віруючих в Благовіщення накладається заборона на розваги, не можна співати і танцювати.

У Благовіщення Пресвятої Богородиці не можна виконувати важку роботу по дому і в городі. Не можна садити рослини.

Свято 7 квітня 2018 року потрапляє на Страсну суботу перед Великоднем, тому в раціоні цього дня повинні бути тільки пісні страви.

За народною прикметою, "В Благовіщення птах гнізда не в'є, а дівчина коси не плете". У цей день не можна розчісувати, стригти волосся, робити зачіски. Розчісуючи волосся на свято дівчина позбавляється здоров'я, краси і взаємної любові.

В Благовіщення не можна розчісувати волосся

Фото: В Благовіщення не можна розчісувати волосся (pixabay.com/designedbyjess)

Шити, вишивати, в'язати на Благовіщення не варто - можна долю свою "заплутати".

Одягати новий одяг у святковий день не можна - вона порветься або забрудниться.

На свято Благовіщення не варто виносити цінні речі з дому, позичати гроші - разом з цінностями можна винести удачу і благополуччя.

Заборонено починати нові справи в свято Благовіщення - успіху в них не буде.

На що звернути увагу в Благовіщення 2018: народні прикмети і спостереження

Всі прикмети Благовіщення Пресвятої Богородиці в народі пов'язували з прогнозом погоди на весну, літо і врожайність року:

  • Яка погода на Благовіщення - така буде і на Воскресіння Христове.
  • Якщо вранці на Благовіщення туман - влітку буде хороший урожай.
  • Дощитиме на Благовіщення - до гарної риболовлі і грибної осені.
  • Ясна погода 7 квітня - до теплого літа.
  • Якщо на Благовіщення ластівок не видно - весна буде затяжною.

Великодні традиції (video.rbc.ua)