ua en ru

Добробут українців за рік знизився на 19%, - Credit Suisse

Добробут українців за рік знизився на 19%, - Credit Suisse Фото: українці за рік "збідніли" на 19%

На одну людину в Україні припадає менше 5 тис. доларів

Добробут українців з середини 2015 по середину 2016 років скоротився на 19%. Про це йдеться в доповіді Global Wealth Report, підготовленій Credit Suisse, повідомляє ВВС-Україна.

Крім України, в трійку країн, добробут громадян яких нижче всього в світі, ввійшли Росія та Аргентина. Так, росіяни "збідніли" на 15%, аргентинці - на 27%. За твердженням експертів Credit Suisse, це відбулося в основному в результаті коливання валютних курсів.

Що стосується аналогічних показників у глобальних масштабах, то за підрахунками фінансистів Credit Suisse, сукупний статок населення світу з середини 2015 до середини 2016 виріс на 1,4% - до 256 трлн доларів.

При цьому, відзначають фінансисти, кількість дорослого населення світу за вказаний період не відставало від зростання стану людства. У зв'язку з цим, вперше з 2008 року середній добробут на кожного дорослої людини не змінився, склавши 52,8 тис доларів.

У розрізі цього показника Україна, Молдова та Білорусь потрапили в групу країн, де на одну дорослу людину припадає менше 5 тис. доларів. Разом із зазначеними державами у цю групу ввійшли також ряд країн Африки, Індія та Казахстан.

У той же час країни, що межують з Україною, такі як Росія, Польща та Румунія увійшли в групу країн, де добробут громадян у перерахунку на одну людину варіюється від 5 до 25 тис. доларів.

Серед лідерів зростання "народного добробуту" варто відзначити Японію, де особисті доходи населення на тлі зміцнення ієни до долара, зросли на 19%. До неї також приєдналися Нова Зеландія та Гонконг.

Нагадаємо, за даними Держстату, доходи українців у II кварталі 2016 зросли на 14,3%.