ua en ru

Бізнес очікує уповільнення інфляції до 22,5% у 2016 році

Бізнес очікує уповільнення інфляції до 22,5% у 2016 році Фото: Національний банк України

У попередньому опитуванні НБУ підприємства прогнозували зростання споживчих цін на 25,5%

Український бізнес очікує уповільнення інфляції у 2016 році - до 22,5%. За результатами третього кварталу бізнес очікував зростання споживчих цін на 25,5%, повідомляє Національний банк України (НБУ) на своєму сайті.

У повідомленні йдеться, що про такі свої очікуваннях заявив український бізнес в рамках чергового опитування керівників підприємств, що Нацбанк провів у листопаді - грудні 2015.

Очікуване зростання цін підприємства пов'язують з обмінним курсом гривні і підвищенням витрат на виробництво. Найменший вплив на зростання цін отримає пропозиція грошей в економіці, динаміка цін на світових ринках і соціальні виплати з бюджету.

Що стосується національної валюти, то її ослаблення через 12 місяців прогнозують 86,6% респондентів.

Також підприємства очікують пожвавлення ділової активності в 2016 році. В кінці минулого року індекс ділових очікувань досяг 104%, що на 3,8 п.п. більше показника попереднього кварталу. Найбільш оптимістично налаштовані сільськогосподарські, енерго - та водопостачальні підприємства, а також торговельні. Найнижчі очікування у підприємств добувної промисловості і транспорту.

За даними прес-служби регулятора, підприємства також прогнозують зростання своїх потреб в запозичених гроші найближчим часом. Серед тих, хто планує брати банківські кредити для фінансування своєї діяльності - 35% опитаних. З них, кредитами в національній валюті віддають перевагу 86,2% опитаних. Ще 91,3% респондентів зазначили, що у них немає проблем з проведенням операцій з коштами, розміщеними на банківських рахунках.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що президент України Петро Порошенко задоволений роботою голови Національного банку України (НБУ) Валерії Гонтарєвої.