ua en ru

Бізнес Бахматюка забезпечує країну тисячею робочих місць, - УЗА

Бізнес Бахматюка забезпечує країну тисячею робочих місць, - УЗА Фото: Олег Бахматюк

Профільні аграрні асоціації закликають Нацбанк до пошуку компромісу з власником найбільшого в країні агрохолдингу "Укрлендфармінг" Олегом Бахматюком з питання реструктуризації стабілізаційних кредитів, виданих НБУ. Про це йдеться в статті журналістів українських ЗМІ.

"З боку Бахматюка було запропоновано досить конструктивний шлях вирішення проблеми заборгованості за кредитами рефінансування. За такою схемою його підприємства успішно провели реструктуризацію зовнішньої заборгованості "Укрлендфармінга" і "Авангарду" на суму понад мільярд доларів. Кредиторам було запропоновано перенести терміни виплат на більш тривалий термін. Надані додаткові застави. Закордонні інвестори погодилися з тим, що провести виплату зараз – це означає залишити підприємства без ліквідності, продати за безцінь частину активів", - йдеться в статті.


Видання зазначає, що в профільних асоціаціях вважають необгрунтованою позицію НБУ, спрямовану швидше на "знищення" бізнесу, ніж на погашення заборгованості. Зокрема, президент Української зернової асоціації (УЗА) Володимир Клименко відзначає значну роль "Укрлендфармінга" в економіці України і пропонує Нацбанку знайти рішення, яке не позначиться на працездатності аграрного холдингу.

"Якщо Бахматюку вдалося реструктуризувати свої борги перед великими західними кредиторами, то нормальним шляхом для Національного банку було б спробувати зробити так, щоб цей бізнес не помер. Тому що за цим бізнесом – тисячі людей, які там працюють. Цей бізнес накатаний. Наприклад, по виробництву яєць і яєчного порошку він займає перше місце в Європі і чільне місце у світі. Мені здається, що Нацбанк міг би знайти якісь можливості і теж піти на реструктуризацію, щоб компанія продовжувала працювати", - цитує видання главу УЗА.

Володимир Клименко також зазначає відповідальність керівництва фінансового регулятора проблеми аграрного сектора. Зокрема, через різке знецінення національної валюти цілий ряд підприємств опинилися у складному фінансовому становищі.

Нагадаємо, НБУ домагається повернення рефінансування, яке Олег Бахматюк отримав під особисті гарантії для банків "VAB" і "Фінансова ініціатива". Судове протистояння Нацбанку і власника найбільшого в країні агрохолдингу "Укрлендфармінг" триває останні два місяці, зараз які-небудь рішення щодо активів бізнесмена не прийняті.