ua en ru

Біржовий курс євро в Росії перевищив 83 руб

Біржовий курс євро в Росії перевищив 83 руб Джерело фото:Getty Images
В 11:01 євро торгувався на Московській біржі на рівні 83,23 руб., долар - на рівні 66,69 руб., передає РБК.

В 11:01 євро торгувався на Московській біржі на рівні 83,23 руб., долар - на рівні 66,69 руб., передає РБК.

Початок торгів у вівторок ознаменувався ослабленням американської та європейської валюти по відношенню до рубля, яке відбулося слідом за підвищенням Центробанком ключової ставки до 17% річних.

Євро на біржі падав до 72,45 руб., долар - до 58,15 руб.

Однак незабаром рубль продовжив падіння, незважаючи на підвищення ключової ставки на тлі падіння ціни на нафту. О 10:45 у вівторок на лондонських електронних торгах ціна бареля Brent склала 59,92 дол. У Нью-Йорку американська нафта WTI на поточній сесії торгується здебільшого нижче 56 дол. за бар., досягнувши 10:45 мінімуму в 55,19 дол.

Головний експерт центру економічного прогнозування Газпромбанку Єгор Сусін сказав РБК, що на позабіржових торгах у понеділок євро був і вище, його курс перевищував 80 рублів, тому щодо цього курс європейської валюти поки сильно не виріс.

"Зараз ми спостерігаємо ослаблення долара щодо євро, тому рубль сильніше падає до євро, ніж до американської валюти. Це пов'язано з тим, що євро довгий час був недооцінений відносно долара. Крім того, 11 грудня завершився останній аукціон ФРС, на якому було викуплено понад 400 млрд дол.", - зазначив Сусін.

На думку Сусіна, із закінченням аукціонів ФРС з викупу з ринку доларової ліквідності (аукціони проводилися у жовтні - грудні) на ринку американської валюти не буде спостерігатися дефіцит ліквідності, що сповільнить зміцнення долара. За словами експерта, євро має більш високий потенціал зростання.

"У Європи низькі процентні ставки і великий позитивний поточний баланс. Все це створює передумови для подальшого зростання євро", - вважає він.

Аналітик "Відкриття брокер" Андрій Кочетков сказав РБК, що ослаблення рубля, яке знову спостерігається на біржі, можна було передбачити.

"Паніка не закінчилася. Інвестори закривають рублеві позиції, йде розпродаж акцій, - зазначив він. - ЦБ поки обмежився лише підвищенням ставки, але цих заходів явно недостатньо. Необхідно також обмежити надання рублевої ліквідності, а також розібратися зі спекулянтами".

За словами аналітика, якщо ЦБ найближчим часом не вживе нових кроків по зміцненню національної валюти, то рубль продовжить втрачати у вазі.

"Причому його девальвація прискориться. Ф'ючерси на євро на ринку вже стоять 82 рубля. Пояснити, що відбувається якимись фундаментальними чинниками не можна. Мабуть, рубль вступив в "зону чудес", де можливо все що завгодно", - вважає Кочетков.

Нагадаємо, раніше курс рубля до євро перевищив 80 руб.