ua en ru

Біржовий індекс Саудівської Аравії впав до мінімуму з січня 2016 року

Біржовий індекс Саудівської Аравії впав до мінімуму з січня 2016 року Фото: саудівський біржовий індекс неухильно знижується

Падіння котирувань акцій саудівських компаній пов'язують з можливою відмовою від скорочення нафтовидобутку

Котирування акцій саудівських компаній падають на тлі зростання побоювань того, що на форумі в Алжирі не вдасться укласти угоду про обмеження нафтовидобутку. Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Згідно з повідомленням, основний індекс Саудівської фондовій біржі (TASI, Tadawul Al Share Index) показав найгірший результат серед 90 відслідковуються агентством Bloomberg біржових індексів, опустившись в ході торгів у середу більш ніж на 4,5%.

Падіння саудівських котирувань почалося ще два дні тому, пише Bloomberg. Так, за два останні дні TASI впав на 8,64%, опустившись на мінімумі до 5440,7 пункту, що є найменшим показником з 21 січня 2016 року.

В розрізі компаній, найбільше падіння у середу продемонстрували котирування банківської та інвестиційної групи Al Rajhi (-6,69%) та корпорації Saudi Basic Industries (-6,48%), на частку яких, за даними Bloomberg, спільно припадає близько 20% капіталізації саудівського фондового ринку.

Аналітики пов'язують падіння котирувань з тим, що інвестори все менше вірять у досягнення якоїсь домовленості про обмеження обсягів нафтовидобутку на Міжнародному енергетичному форумі в Алжирі. Крім того, спостерігалося у вівторок падіння нафтових котирувань (приблизно на 4%) спровокувало повідомлення про те, що влада Саудівської Аравії має намір скоротити зарплати держслужбовців і скасувати виплату премій.

"Новини з уряду наклалися на цьому тижні на загальний песимізм з приводу можливої угоди в Алжирі. Це погана комбінація. Багато акції зараз торгуються на дуже привабливому рівні, але інвестори стурбовані наслідками урядових заходів", - цитує Bloomberg главу підрозділу з управління фондами Національного банку Абу-Дабі Саліма Хохара.

Нагадаємо, Іран і Саудівська Аравія не розраховують домовитися про стягнення цін на нафту в Алжирі.