ua en ru

Біржа "Основи": як близькі до Таруті структури забезпечували "Сім'ю" Януковича

Біржа "Основи": як близькі до Таруті структури забезпечували "Сім'ю" Януковича Фото: Тарута (УНІАН)

Духовний лідер нової партії "Основа" Сергій Тарута продовжує вибудовувати собі імідж яскравого опозиціонера. Він висловлюється з різних питань – починаючи від рекомендацій по врегулюванню на Донбасі, закінчуючи критикою президента Петра Порошенка за використання офшорних структур.

Втім, актуальним залишається питання, кого Тарута просуває у владу. З'ясувалося, що вугільний бізнес – не єдиний перетин близьких до натхненника "Основи" компаній. Детальніше – далі в матеріалі.

Як ми вже писали, кістяк команди партії "Основа" складають топ-менеджери режиму екс-президента Віктора Януковича. А детальне дослідження непублічного боку бізнесу Тарути показало, що близькі до нього компанії партнерствували з "Сім'єю" екс-президента.

Більш того, фінансові структури, у яких простежуються зв'язку з Тарутою, були фігурантами ряду кримінальних проваджень Державної фіскальної служби та Служби безпеки України.

Однак з'ясувалося, що вугільний бізнес – не єдиний перетин близьких до натхненника "Основи" компаній. Останні також мають відношення до фондовій біржі "Іннекс". Раніше нею володіли компанії з орбіти старшого сина екс-президента Олександра Януковича і екс-глави Нацбанку Сергія Арбузова.

Крім того, посадові особи цієї біржі нині фігурують у розслідуванні Генеральної прокуратури з питання можливого відмивання грошей і маніпуляцій з цінними паперами.

Бізнес з "Сім'єю"

Як ми вже писали, маловідомою складовою бізнесу Тарути є близькі до нього фінансові компанії. Зокрема, простежуються його зв'язку з фінансовою групою "Альтера" і підконтрольними їй інвестиційними фондами. Ці структури були партнерами у вугільній галузі з фірмами так званої "Сім'ї" колишнього президента Віктора Януковича.

Але, як з'ясувалося, у "Сім'ї" і близьких до Таруті компаній є набагато більше перетинів. Одним з них є біржа "Іннекс". Саме на майданчику цієї біржі в 2013-му році були продані державні пакети акцій гірничо-збагачувальних фабрик Донбасу, були ключовою ланкою вугільної бізнес-імперії, що приносила Януковичу і його оточенню мільярди гривень.

Нагадаємо, великі пакети акцій цих фабрик, в результаті реалізації схеми довгострокової оренди підприємств, опинилися у володінні ТОВ "ДРФЦ" – основної вугільної структури "Сім'ї". А пакети, що залишилися у володінні держави (20-25%) були у 2013-му році продані фонду "Кремінь-Інвест", яким керує група "Альтера".

Хто є інвестором цього фонду – формально не відомо. Але він регулярно партнерствував зі структурами Тарути. Наприклад, фірмам бізнесмена і фонду належали акції підприємств "Словважмаш" і "Керамет". Також Тарута особисто був опосередкованим акціонером страхової компанії з подібною назвою – "Кремінь". Вона також близька до групи "Альтера" і підозрювалася правоохоронцями в реалізації сумнівних схем "перестрахування".

Але повернемося до біржі "Іннекс".

Зараз її єдиним акціонером, якому належить понад 10% акцій, є все той же фонд "Кремінь-Інвест". Так було і до середини 2012-го року. А в 2012-2014 роках мажоритарними акціонерами біржі "Іннекс" були донецькі компанії "Агнел-2008" і "Келіс Консалтинг". Втім, і в ці часи, відповідно до звітів в системі розкриття інформації на фондовому ринку, у біржовій раді "Іннекса" засідали люди з близькою до Тарути групи "Альтера". Там же, разом з ними, були представники "сімейного" "Укрбізнесбанку", пов'язаного з Сергієм Арбузовим, топ-менеджером "Сім'ї" Януковича.

Як писала "Економічна правда", тодішні акціонери "Іннекса" були пов'язані з бізнес-групами Арбузова і старшого сина екс-президента Олександра Януковича.

Але набагато цікавіше те, що через товарну біржу "Іннекс" у 2012-му році була проведена продаж двох історичних вілл у кримському Сімеїзі, що раніше належали місцевим санаторіям – "Камея" та "Міро Маре". В одній з них грав сам Сергій Рахманінов. Будівлі дісталися структурам "Сім'ї" Януковича. А раніше, як і у випадку з вугільними фабриками, вілли були в довгостроковій оренді у фірм тієї ж групи.

Після початку війни на Сході України, фірми Януковича пішли зі складу акціонерів біржі "Іннекс". Але туди повернувся фонд "Кремінь-Інвест", близький до Тарути. Але через цю площадку продовжать йти цікаві угоди.

Наприклад, у серпні цього року через "Іннекс" Фонд держмайна продав 25% акцій "Донецькобленерго". Покупцем виступила компанія, що входить в групу СКМ - Ornex. Як повідомляли ЗМІ, оскільки вона була єдино подала заявку на участь в аукціоні, пакет акцій був реалізований за стартовою ціною - 143,8 мільйона гривень.

А влітку близька до Тарути біржа потрапила в неприємну історію. Слідчі Генеральної прокуратури почали розслідування за фактами умисних дій, що мають ознаки маніпулювання на фондовій біржі, здійснення фінансових операцій з коштами, отриманих в результаті суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, а також вчинення дій, спрямованих на приховування і маскування незаконного походження таких коштів

Як стверджується в одному з жовтневих визначень Печерського суду Києва, слідчими діями встановлено, що група осіб на період 2016-2017 років, "з метою штучного створення ліквідності цінних паперів, шляхом маніпулювання з цінними паперами підконтрольних емітентів, вступили в змову з посадовими особами ПАТ ФБ "Іннекс".

"В результаті заздалегідь узгоджених дій, вказані особи за попередньою змовою між собою, використовуючи підконтрольні їм підприємства, здійснили і проводять за завищеними цінами (більш ніж у 20 разів) операції з купівлі-продажу цінних паперів на ПАТ ФБ "Іннекс", що створює штучні котирування на фондовій біржі", - говорилося в документі.

В рамках розслідування суд заарештував цінні папери цілого ряду юридичних осіб.

***

Таким чином, близькі до Тарути структури здійснюють і здійснювали раніше контроль над діяльністю біржі "Іннекс".

Раніше мажоритарними акціонерами цієї біржі були компанії, пов'язані із сином колишнього президента Олександром Януковичем і топ-менеджером "Сім'ї" Сергієм Арбузовим. Через цю біржу проводилися операції з викупу у держави активів, які відходили до сфери впливу його оточення Януковича.

Після втечі "Сім'ї" екс-президента, біржею залишилася володіти пов'язана з Тарутою структура. Тепер через неї проводить викуп державних активів олігарх Рінат Ахметов. А сама біржа та її посадові особи стала фігурантом розслідування Генпрокуратури щодо фактів "відмивання" грошей і маніпулювання цінними паперами.