ua en ru

Біометричний контроль при в'їзді в Україну вже пройшли 96 тис. росіян

Біометричний контроль при в'їзді в Україну вже пройшли 96 тис. росіян Фото: біометрія на кордоні (dpsu.gov.ua)

Росія намагається створити різноманітні штучні перешкоди на кордоні з Україною

Біометричний контроль при в'їзді в Україну на сьогодні вже пройшли 136 тис. осіб, з них 96 тис. - громадяни Російської Федерації (РФ). Про це повідомив голова Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Петро Цигикал в інтерв'ю 112.ua.

За його словами, система біометричного контролю успішно працює у всіх авіаційних і міжнародних пунктах пропуску на кордоні з ЄС. Обов'язкову фіксацію біометричних даних використовують згідно із списком, затвердженим Радою Національної безпеки та оборони У цей список входить 70 країн, в тому числі і Росія.

"З Росії до нас люди їдуть в основному по комерційних справах і до родичів. У російській пресі багато було сказано про те, що ми хочемо обмежити права і свободи громадян РФ. Але до законослухняних громадян у нас немає ніяких питань, просто проводиться фіксація їх даних. Таку систему мають багато країн. Насамперед це ідентифікація і верифікація осіб, які перетинають кордон, що в свою чергу зменшує ризики і підвищує нашу прикордонну безпеку. В тому числі, щодо потрапляння на нашу територію терористів, зокрема агентури РФ, які можуть проходити кордон за іншими документами. Тому росіян це так налякало", - сказав Цигикал.

За його словами, Росія намагається створити різноманітні штучні перешкоди на кордоні з Україною - проводить посилену перевірку щодо українських громадян.

"Або створюють перешкоди для переміщення вантажів знову-таки громадян України. У тому числі створюють проблеми для переміщення транзитних вантажів в/з ЄС", - зазначив голова ДПСУ.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України "Про невідкладні заходи з нейтралізації загроз національній безпеці у сфері міграційної політики". У рішенні, зокрема, йдеться про попередню перевірку підстав для громадян Російської Федерації (РФ) відвідати територію України.