ua en ru

Біометричні паспорти в Україні будуть необхідні на фазі імплементації безвізового режиму з ЄС, - МЗС

Біометричні паспорти в Україні стануть необхідні на фазі імплементації безвізового режиму з Європейським союзом (ЄС). Про це в ході брифінгу заявив прес-секретар Міністерства закордонних справ (МЗС) Олександр Дікусаров, передає кореспондент РБК-Україна.

"Наша держава виконала ключове завдання в рамках підготовки до скасування візового режиму з ЄС. Законом передбачається введення в дію в Україні документів для виїзду закордон з електронним носієм біометричної інформації. Введення такого виду документів в Україні є одним з головних критеріїв плану дій для лібералізації безвізового режиму з ЄС", - зазначив Дикусаров.

Він також зазначив, що надалі біометричний паспорт потрібен буде для того, щоб мати можливість скористатися правом безвізового режиму: "Він буде необхідний, коли ми завершимо першу фазу плану дій щодо лібералізації безвізового режиму з ЄС, і перейдемо до другої фази, Імплементаційної. Коли вона буде виконана, тоді ми перейдемо до безвізового режиму для громадян України. Тоді потрібно буде мати біометричний паспорт, щоб подорожувати за кордон".

Дікусаров підкреслив, що інформації в ЗМІ про необхідність наявності біометричного паспорта для громадян третіх країн при перетині кордонів ЄС не відповідає дійсності: "Громадяни третіх країн здійснюють перетин зовнішніх кордонів ЄС на підставі чинного проїзного документа та візи, якщо це потрібно. Українські громадяни і далі зможуть в'їжджати в країни члени ЄС на підставі діючого закордонного паспорта, без вимоги, щоб він був біометричний, і чинної візи".

Читайте також: Президент схвалив введення в Україні біометричних паспортів