ua en ru

Білоус розповів, що гальмує приватизацію в Україні

Білоус розповів, що гальмує приватизацію в Україні Фото: Ігор Білоус

Глава ФДМ розповів, що потрібно зробити для старту масової приватизації в Україні

Масова приватизація в Україні зможе стартувати після того, як буде прискорена передача об'єктів держвласності до Фонду держмайна (ФДМ), а також будуть виключені політичні впливи на процес приватизації. Про це у своєму блозі на "Новом времени" написав глава ФДМУ Ігор Білоус.

"Для того, щоб масова приватизація в Україні стартувала, нам потрібно виконати декілька простих кроків: прискорити передачу об'єктів держвласності; прийняти ряд непопулярних рішень щодо реструктуризації боргів та ліквідації держоб'єктів-пустушок; перестати чіплятися за застарілі підприємства з технологіями позаминулого століття; зав'язати з практикою завищеної оцінки і, якщо вже на те пішло, продавати неліквіди за 1 гривню. І останнє за списком, але не за важливістю, - виключити так званий політичний фактор з процесу приватизації", - зазначив Білоус.

За словами голови ФДМ, на даний момент в планах на приватизацію-2017 числиться близько 30 порівняно великих підприємств, де частка державної власності перевищує 50%. З них по 18-ти очікується прийняття Кабінетом міністрів умов продажу. По 7 об'єктах (шість обленерго і "Центренерго") очікується, поки Верховна Рада прийме новий закон про ринок електроенергії (у другому читанні), а НКРЕКП озвучить ставку RAB-тарифу. По ряду об'єктів (у тому числі ОПЗ, деяких ТЕЦ та інші) накопичився обсяг боргів, який відлякує інвесторів.

Однією з головних проблем приватизації Білоус називає негативну динаміку передачі підприємств у Фонд для підготовки до продажу.

"Статистика за 2016 рік проста і сумна: ФДМУ отримав від міністерств і відомств замість 155 лише 16 підприємств. Причому передача триває від декількох місяців до декількох років. Періодично підприємства забирають з приватизаційного списку, як, наприклад, сталося з ДПЗКУ. Всього в 2016 році зі списку на приватизацію було викреслено 58 підприємств. Це те, що ми називаємо негативною динамікою. Крім того, понад 100 підприємств, які підлягають приватизації, досі перебувають в списках різних законів, що забороняють їх продаж. Тому ми лише в цьому році маємо "Укрспирт", який "завис", Аграрний фонд та інші держактиви, які давно повинні були бути продані, але з різних причин досі не передані Фонду для приватизації", - пояснив Білоус.

Як зазначив глава ФДМ, очолюване ним відомство не приймає рішень що приватизувати, що ліквідувати, а що залишити в держвласності, а лише готує об'єкти до продажу.

"Разом з МЕРТ і Baker&McKenzie ми написали новий закон про приватизацію. Ми закидаємо Кабмін і міністерства запитами, а депутатів – закликами якнайшвидше прийняти "гарячі" законопроекти. Тому використовуємо всі майданчики, щоб нагадати: процес приватизації потрібно прискорювати, а не виключати об'єкти з приватизації. І зробити це можна лише спільними зусиллями всіх інститутів, - підкреслив Білоус.