ua en ru

Безробіття в ЄС допоможуть побороти дерегулювання і лібералізація ринків, - експерт

Подальші дерегулювання і лібералізація ринків приведуть до зростання конкуренції та створення таких необхідних ЄС робочих місць. Таку думку висловив європейський економіст Societe Generale Джеймс Ніксон.

Також за його словами, намір лідерів країн ЄС сфокусуватися на розвитку і зростання, що був озвучений за результатами саміту в Брюсселі - дуже важливий в поточних умовах, хоча і не говорить сам по собі про те, що гірша частина кризи вже позаду.

Обговорення різних заходів зі скорочення державних витрат, що домінувало в рамках попередніх самітів, змінилося дискусією про стимулювання економік. Зокрема, глави держав обговорювали можливості скорочення безробіття, що досягло в ЄС 10% (23 млн осіб). Передбачається, що на стимулювання економічного зростання (у тому числі підтримку кредитування малого та середнього бізнесу) можуть бути спрямовані невикористані 82 млрд євро, що зберігаються на рахунках ЄС.

«На жаль, перехід дискусії з необхідності скорочувати державні витрати на необхідність стимулювати економічне зростання сам по собі не говорить про те, що гірша частина кризи вже позаду. Це скоріше обумовлено політичною необхідністю - вирішення багатьох питань у галузі урізання витрат уже знайдено, тепер варто сфокусуватися саме на зростанні, це дуже важливо в поточних умовах», - пояснив Джеймс Ніксон. На його думку, найбільш дієвими заходами для прискорення розвитку європейської економіки повинні стати подальші лібералізація і дерегулювання ринків, що незмінно призведуть до зростання конкуренції та створення таких необхідних ЄС нових робочих місць.