ua en ru

Безробіття в Греції за підсумками травня 2013 р. встановило новий рекорд, досягнувши 27,6%

Рівень безробіття в Греції за підсумками травня 2013 р. досяг нового максимуму в 27,6% проти переглянутого показника в 27%, зафіксованого в квітні 2013 р. Про це йдеться в опублікованому сьогодні повідомленні грецького державного статистичного агентства ELSTAT.

Зафіксований показник є найвищим за всю історію ELSTAT, яка почала випускати статистику по грецькій безробіттю з 2006 р. На даний момент рівень грецької безробіття більш ніж удвічі перевищує середній рівень безробіття в країнах зони євро, що знаходиться на рівні 12,1%.

Показник за квітень 2013 був переглянутий у бік підвищення.

Рівень грецької безробіття збільшився майже втричі з вересня 2009 р., коли в країні вибухнула бюджетно-боргову кризу.

Обстановка на ринку праці, ослабленому кризою, посилюється через прийняті урядом країни заходи жорсткої економії. Програма зі скорочення дефіциту бюджету, проведена грецькою владою під тиском міжнародних кредиторів і покликана вберегти країну від стихійного дефолту, забезпечивши фінансування з боку "трійки" (Європейська комісія, Європейський центральний банк, Міжнародний валютний фонд), обернулася для грецького ринку праці банкрутствами підприємств та масштабними скороченнями.

Економіка Греції вже шостий рік перебуває в рецесії. Аналітики очікують, що 2013 р. не стане виключенням, і ВВП країни скоротиться ще в середньому на 4,5% на тлі прийнятих урядом антикризових заходів, що припускають скорочення держвидатків і підвищення податків.