ua en ru

Безробіття в єврозоні в травні встановило новий рекорд

Рівень безробіття в країнах єврозони встановив новий рекорд - в травні 2013 р. без роботи сиділи 12,2% (на 0,1% процентного пункту більше, ніж в квітні) працездатного населення 17 країн-членів валютного союзу, наголошується в повідомленні Організації економічного співробітництва і розвитку. Так багато безробітних в країнах єврозони не було за весь час існування єдиної європейської валюти.

Рівень безробіття в країнах єврозони встановив новий рекорд - в травні 2013 р. без роботи сиділи 12,2% (на 0,1% процентного пункту більше, ніж в квітні) працездатного населення 17 країн-членів валютного союзу, наголошується в повідомленні Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР). Так багато безробітних в країнах єврозони не було за весь час існування єдиної європейської валюти.

При цьому у низці країн єврозони рівень безробіття виявився набагато вищим. Так, наприклад, в Португалії частка безробітних досягла в травні позначки в 17,6%, а в Іспанії - 26,9% (на 0,1 процентного пункту вище, ніж у квітні). Статистика по Греції тримається в секреті вже два місяці, проте в березні 2013 р. частка безробітних тут складала 26,8%.

Жінки в Європі, як і раніше, втрачають роботу частіше чоловіків - 12,3% проти 12% в середньому по єврозоні. При цьому в Іспанії без роботи залишилося 27,6% працездатних жінок, тоді як серед чоловіків рівень безробіття склав лише 26,3%. У Греції різниця (у березні) була ще помітніша - 30,4% проти 24,1%.

Втім, у деяких країнах першими втрачають роботу саме чоловіки. У Європі такими ось "матріархальними" країнами виявилися Бельгія (8,2% безробітних жінок, 9% безробітних чоловіків), Фінляндія (7,5% проти 9,2%), Німеччина (5% проти 5,6%), Ірландія (11,2% проти 15,6%) і Нідерланди (6,1% проти 7,1%).

Помітно вище середнім залишається безробіття серед молоді. До кінця травня цього року роботу не могли знайти 56,5% іспанців, 42,1% португальців і 38,5% італійців у віці до 24 років.

Зазначимо, раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що європейські країни повинні добиватися підвищення зайнятості серед молоді, а не чекати виділення грошової допомоги для цього. "Ми свідомо не говоримо про гроші, а тільки про заходи, які допоможуть молодим людям знайти роботу. Ми повинні чітко сказати, що ця проблема не може бути вирішена за один день", - сказала Меркель.

Нагадаємо, рівень безробіття в США в червні 2013 р. не змінився в порівнянні з попереднім місяцем і склав 7,6%. Аналітики чекали, що показник знизиться до 7,5%.