ua en ru

Без "Укртрансгазу" і "Укргазвидобування" "Нафтогаз" буде коштувати втричі менше, - Гудима

Без дочірніх підприємств "Укртрансгаз" і "Укргазвидобування" Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" буде коштувати втричі дешевше. Таку думку озвучив РБК-Україна член комітету Верховної ради з паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) Олександр Гудима.

За словами Гудими, незрозуміло, за ким запишуть у зв'язку з реорганізацією "Нафтогазу" його багатомільярдні борги, які депутат оцінив в 10 млрд дол. Адже тепер структура залишається без великих активів, що може викликати невдоволення міжнародних кредиторів.

"Найцікавіше, що влада збирається робити з "Укргазвидобування". Адже указ Кабміну не означає дозвіл на приватизацію дочірніх структур "Нафтогазу". Для цього необхідно спочатку скасувати закон про заборону приватизації всіх газових активів держави. Ці компанії залишаться у державній власності", - повідомив депутат.

Гудима вважає, що указ Кабміну сам по собі не несе загрози нафтогазовій галузі України. "НАК "Нафтогаз України" буде деякий час існувати, в його активах залишився "Чорноморнафтогаз" і контрольний пакет акцій "Укрнафти", - пояснив Гудима. Однак, за його словами, указ про реорганізацію активів може бути підготовчим етапом на шляху до приватизації активів "Нафтогаза".

Як повідомлялося, Кабінет міністрів України дозволив реорганізацію "Укртрансгазу" і "Укргазвидобування" - дочірніх підприємств НАК "Нафтогаз України".