ua en ru

Без розвинутої системи сімейної медицини, медичне страхування спричинить проблеми і у пацієнтів, і у медиків, - Акімова

Доки в Україні не буде розвинутої системи сімейної медицини, обов'язкове медичне страхування спричинить проблеми і у пацієнтів, і у медиків. Про це заявила сьогодні на брифінгу перший заступник Адміністрації Президента України Ірина Акімова, передає кореспондент РБК-Україна.

"Поки структура лікувальних закладів не оптимізована, поки ми не прийшли до оптимального набору дуже розвиненої системи сімейної медицини, більш-менш сконцентрованої у правильних, потрібних, доступних для населення місцях, спеціалізованих послуг, запровадження страхової медицини, тотальне і на всю Україну, спричинить великі проблеми і пацієнтам, і тим, хто буде забезпечувати засоби для підтримки системи обов'язкового медичного страхування", - заявила Акімова.

Вона також додала, що сьогодні розвиток мережі сімейної медицини різко наблизить момент введення обов'язкового мед страхування.

"Тема введення страхової медицини - це наше близьке майбутнє. Але я би зараз не відштовхувалася від того, якого числа ми приймемо закон чи якого числа перейдемо на систему обов'язкового медстрахування, я б відштовхувалася від того, що ці питання, які вирішуються зараз - розвиток мережі та використання нових фінансовий механізмів для стимулювання, як основного розрахунку вартості послуги, як тільки вони запрацюють, не лише в пілотах, а й не в пілотах, це нас різко наблизить до моменту введення обов'язкового мед страхування", - заявила Акімова.

Вона також зазначила, що сьогодні на суспільне обговорення має бути висунуте питання розміру соцвнеску.

"Треба визначити, наскільки має зрости внесок. За попередніми підрахунками першопочатково цей соцвнесок має зрости хоча б на 3- 4 %", - сказала вона.

Читайте також: Фінансування медичної галузі у 2013 р. складе 4,5% від ВВП, - Бахтєєва