ua en ru

Без дій Конгресу, США досягне ліміту держборгу не пізніше 16 травня, - Мінфін країни

США досягне гранично допустимого рівня боргу в 14,29 трлн дол. не пізніше 16 травня, якщо Конгрес заздалегідь не вживе заходів. Про це заявив сьогодні міністр фінансів США (секретар казначейства) Тімоті Гейтнер, передає Bloomberg.
"Якщо ліміт не буде піднято до 16 травня, Міністерство фінансів звернеться до надзвичайних заходів, які зможуть забезпечити ще до восьми тижнів додаткового коридору для запозичення", - заявив Т.Гейтнер, додавши, що додатковий час закінчиться близько 8 липня.
"Чим довше Конгрес не в змозі діяти, тим більше ми ризикуємо, що інвестори тут і в усьому світі втратять упевненість у нашій здатності виконувати свої зобов'язання", - зазначив Т.Гейтнер в листі до лідера більшості в Сенаті Гаррі Ріда і іншим членам Конгресу.
Конгрес повинен підвищити межу для підтримки життєво важливих послуг і уникнути "питань про нашу здатність захистити наші національні інтереси в галузі безпеки", вважає Т.Гейтнер, попереджаючи, що в іншому випадку США загрожує різкий ріст процентних ставок і зупинка або затримка виплат військовим, пенсіонерам і т.д.
"Дефолт призведе до фінансової кризи потенційно більш серйозної, ніж криза, після якого ми тільки зараз починаємо відновлюватися", сказав Т.Гайтнер. - "З цих причин дефолт Сполучених Штатів немислимий".