ua en ru

Бетонні розділювачі зон на Контрактовій площі - тимчасове явище, - КМДА

Бетонні розділювачі зон на Контрактовій площі - тимчасове явище, - КМДА Фото: Сергій Симонов (kievcity.gov.ua)

Розділювачі приберуть після реконструкції

Кілька тижнів тому Київрада внесла вагомі зміни до Стратегії розвитку міста Києва до 2025 року, надавши пріоритет у подальшому транспортному розвитку столиці пішоходам. Про це заявив директор департаменту транспортної інфраструктури КМДА Сергій Симонов, передає прес-служба відомства.

Зокрема, він зазначив, що наразі таким експериментальним майданчиком є Контрактова площа, де з'явилася нова велика пішохідна зона, яка об'єднує Контрактову, Поштову площі і вулицю Сагайдачного.

"Стратегія передбачає розвиток міста в наданні пріоритету пішоходам, а також велосипедистам та громадському транспорту. І вже потім – приватному транспорту. Серед водіїв ми проводили опитування і знайшли підтримку такого експерименту. Наразі пішохідну та проїжджу частини площі розділено бетонними блоками, щоб водії звикли до нових правил проїзду, а пішоходи без остраху могли прогулюватися", – повідомив Симонов.

Він також наголосив, що бетонні розділювачі, які наразі виглядають "не надто естетично", встановлено лише тимчасово, адже вся Контрактова невдовзі зазнає масштабних перетворень. Зокрема, тут розіб’ють сад, сквер, буде створено археологічний музей, хаб тощо. Після реконструкції площі, коли буде чітко відділено пішохідну зону від проїжджої, бетонні блоки буде замінено на металеві стовпці з підсвічуванням, зауважив директор департаменту.

Зазначається, що згідно з розробленим планом реконструкції Контрактової площі та прилеглих зон, транспортний рух скорочується поетапно. На початку було закрито рух вулицею Сагайдачного, а у вихідні та святкові дні – простір перед НаУКМА. На останній фазі проекту площа перетворюється на пішохідну.

Паралельно з обмеженням автомобільного руху на площі буде облаштовано місця для паркування у кварталах, що розташовані поруч. На вулиці Спаській буде створено транспортний вузол для всіх маршрутів автобусів та трамваїв, що проходять через площу. Поруч буде облаштовано стоянку таксі.