ua en ru

Безсмертний: амністія бойовиків можлива після проведення виборів на Донбасі

Безсмертний: амністія бойовиків можлива після проведення виборів на Донбасі Фото: Роман Безсмертний

Під амністію не підпадають категорії військових злочинів і злочинів проти людяності

Проведення амністії серед членів незаконних збройних формувань на Донбасі можливе тільки після проведення виборів за українським законодавством. Про це в коментарі РБК-Україна за підсумками переговорів "нормандської четвірки" в Парижі повідомив представник України у тристоронній контактній групі з врегулювання збройного конфлікту на Донбасі Роман Безсмертний.

За словами Безсмертного, лідери України, Франції, Німеччини і Росії домовилися про проведення в рамках тристоронньої контактної групи дискусії з модальностей місцевих виборів на Донбасі, в результаті чого можливе прийняття окремого закону. Іншими словами, "нормандська четвірка" домовилася про вибори на Донбасі за українським законодавством.

Безсмертний зазначив, що після проведення виборів планується амністія, яка покликана звільнити від кримінальної відповідальності учасників конфлікту на Донбасі з боку незаконних збройних формувань.

"Амністія може пройти на основі чинного закону від 1996 р. і закону про порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу", - уточнив він.

За його словами, згідно із законом про особливий порядок Україна гарантує звільнити від кримінальної відповідальності членів незаконних збройних формувань, проте амністія не торкнеться тих, хто здійснював військові злочини і злочини проти людяності.

"Після виборів за українськими законами почнеться призначення суддів і прокурорів та в індивідуальному порядку будуть розглядатися справи", - уточнив Безсмертний.

Зазначимо, згідно ст. 4 закон про амністію з поправками від 06.05.2014 вона не може бути застосована до осіб, яких засуджено за злочини проти основ національної безпеки України, терористичний акт, бандитизм, умисне вбивство при обтяжуючих обставини.

Нагадаємо, раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що "нормандська четвірка" домовилася про низку законів з Донбасу.