ua en ru

Заворушення в Києві: хроніка подій

В ході проведення народного віче в неділю, 19 січня 2014 р., на Майдані Незалежності, почалися масові заворушення і сутички з правоохоронцями на Європейській площі та вул. Грушевського.

В ході проведення народного віче в неділю, 19 січня 2014 р., на Майдані Незалежності, почалися масові заворушення і сутички з правоохоронцями на Європейській площі та вул. Грушевського.

Спочатку, близько 15:30 на вул. Грушевського активісти почали прориватися через кордони "Беркута" і через гучномовець звернулися до правоохоронців з проханням пропустити їх до Національного художнього музею на вул. Грушевського.

В 15:50 на вул. Грушевського відбулися зіткнення мітингувальників з правоохоронцями. Бійці "Беркута" зайняли позиції, прикрившись щитами. З боку правоохоронців безпосередню участь у зіткненнях взяли бійці внутрішніх військ МВС.

Лідер фракції "Удар" Віталій Кличко спробував розняти протиборчі боку, назвавши конфлікт провокацією. Правоохоронці у гучномовець закликали зберігати спокій і попередили учасників акції про відповідальність за вчинення протиправних дій.

Близько 17:00 на вул. Грушевського був підпалений один з автобусів правоохоронців, а 17:20, після невдалих спроб гасіння, згорів повністю.

Заворушення в Києві: хроніка подій

Заворушення в Києві: хроніка подій

Ближче до вечора, МВС України почало кримінальне провадження у зв'язку заворушеннями в центрі Києва. У відомстві зазначили, що правоохоронцями були зафіксовані заклики до прориву в урядовий квартал.

Станом на 18:20 на вул. Грушевського продолжидись сутички між мітингувальниками та правоохоронцями. Активісти кидали у бійців "Беркуту" та внутрішніх військ МВС каміння, у відповідь ті застосували сльозогінний газ і шумові гранати.

Звернемо увагу, що близько 18:40 правоохоронці використовували водомети проти мітингувальників. У той же час, в МВС заявили про використання водомети лише для гасіння палаючих автомобілів.

Близько 19:43 одного з бійців "Беркута" мітингувальники сьогодні під час заворушень на вул. Грушевського в Києві захопили в полон і ледь не вбили, повідомило МВС.

Близько 20:20 медики повідомили про 20 активістів з черепно-мозковими травмами, які вони отримали в результаті зіткнень на вул. Грушевського і біля стадіону ім. Ст. Лобановського.

Загалом, в результаті зіткнень, станом близько 21:20 на вул. Грушевського постраждало 40 правоохоронців, 13 з них були госпіталізовані.

В цей же час, на вул. Грушевського біля кордону міліції перебувало два водомети. Також там, в повному обмундируванні, перебувало щонайменше 1 тис. бійців "Беркута". Мітингувальників налічувалося близько більше 5 тис., проте активно постійна участь у протистоянні брали близько 200 активістів.

Станом на 22:00, активісти продовжили закидати правоохоронців камінням і плитами. Правоохоронці відповідали світлошумовими і газовими гранатами. Час від часу активісти робили спроби підпалити автобуси і вантажні військові автомобілі, якими перекрита вул. Грушевського, однак силовикам вдавалося загасити транспорт.

Близько 22:40, радикально налаштовані учасники мітингу активно бомбили пляшками із запальною сумішшю техніку, якою була перекрита вул. Грушевського, а також правоохоронців, які стоять в оточенні. Згоріло три військових вантажних автомобіля для пасажирських перевезень і два автобуси.

Пізніше силовики відступили від палаючої техніки вгору по вул. Грушевського на близько 30 м, триває наступ активістів.

До півночі була спалена практично вся техніка, яка перекривала вул. Грушевського з боку Європейської пл., а мітингувальники підпалили одне з приміщень в районі ресторану "Динамо".