ua en ru

Безпілотники США продовжать польоти уздовж кордону з Іраном, - Пентагон

США не мають наміру припиняти польоти своїх розвідувальних безпілотних літальних апаратів (БПЛА) вздовж афгано-іранського кордону, повідомив глава Пентагону Леон Панетта в інтерв'ю телеканалу FoxNews. Відповідаючи на питання журналіста, він особливо підкреслив, що незважаючи на втрату суперсучасного розвідника RQ-170 Sentinel ("Часовий"), військові "абсолютно" не мають наміру згортати програму.
Говорячи про інцидент, Панетта не став вдаватися в подробиці. "Ви можете будувати які завгодно припущення з цього приводу. Очевидно одне - поки у всьому цьому немає ніякої визначеності, говорити про це зараз - передчасно", - заявив він. Варто зазначити, що Президент США Барак Обама також відмовився коментувати ситуацію. Однак він звернувся до іранського керівництва з вимогою повернути американську власність.
Міністр оборони США повідомив, що його країна, як і раніше, розглядає Ісламську Республіку як "загрозу". За його словами, для протистояння цим викликам Вашингтон в регіоні Перської затоки тримає 40 тис. солдатів.
Нагадаємо, інцидент, пов'язаний з діяльністю американської розвідки у Центральній Азії, стався на початку грудня ц.р. За однією з версій, іранським військовим за допомогою радіотехнічного обладнання вдалося блокувати штатний сигнал управління машиною, а після, взявши контроль над БПЛА, успішно посадити його на своїй території. Трохи пізніше, в доказ цього, Тегеран опублікував фото і відеоматеріали, на яких крупним планом показаний перехоплений апарат. Варто відзначити, що крім технологій і ноу-хау, що Іран має намір отримати після аналізу машини, підтвердилася інформація, що основний пункт управління польотами розвідувальної авіації розгорнуто на авіабазі Шиндад, на заході Афганістану.